IN STORE  in your country  
BiH
Intervju
07.05.2020.

INTERVJU IZ REGIONA: KRAŠ

Hrvatska: Kraš - U fokusu nam je zdravlje radnika i očuvanje radnih mjesta

Kraš za InStore magazin

Donosimo vam razgovor s našim velikim prozvođačem, kompanijom Kraš koja otkriva koji su joj glavni prioriteti u ovim vremenima i što su sve poduzeli kako bi njihovi potrošači došli nesmetano do svojih omiljenih proizvoda, a radnici radili u zaštićenim uvjetima.

Kako vidite trenutno stanje u društvu i privredi izazvanom COVID-19?

Pandemija koronavirusom blokirala je globalnu ekonomiju i utjecala na značajne promjene modela poslovanja kompanija diljem svijeta. Mi se u Krašu nadamo skoroj normalizaciji poslovanja i želimo vjerovati da ćemo zabilježiti V recesiju, odnosno krizu s brzim oporavkom kupovne moći nakon brzog pada. U tom kontekstu smo optimistični i po pitanju trgovačkog sektora. Naravno da će se bilježiti pad potrošnje, ali i dalje vjerujemo da će on biti kratkoročan i da se pravovremenim potezima dugotrajna i iscrpljujuća kriza može izbjeći.

Imate li neku novost koju ste uveli kako bi išli u korak s novim kupovnim navikama vaših potrošača?

Kako bismo se prilagodili novim okolnostima Kraš je svojim vjernim potrošačima omogućio online narudžbu proizvoda s besplatnom dostavom na internetskoj trgovini Žuti klik.

Ponudili smo tri različita paketa Kraševih proizvoda, potrošači su dobro reagirali i hvale uslugu, a s obzirom na dobar odaziv u planu nam je uskoro ponuditi i druge platforme za online kupovinu ili narudžbu Kraševih proizvoda.

Koje higijenske mjere održavate u svojim pogonima?

Proizvodnja hrane, pa tako i konditorskih proizvoda, uvijek je zahtijevala najviše higijensko-proizvodne standarde koji su definirani svjetski priznatim certifikatima. Kraš je u svojim proizvodnim pogonima dugi niz godina primjenjuje najviše svjetske standarde vezane uz higijenu i zdravstvenu ispravnost proizvodnih procesa. Neposredno po izbijanju panedemije uzrokovane koronavirusom dodatno su pojačane mjere zaštite.

Kako je organiziran rad u proizvodnji?

Kraš je fokus stavio na zaštitu zdravlja zaposlenika pa smo tako u jeku epidemije u Hrvatskoj aktivirali kolektivni godišnji odmor za radnike u proizvodnji, a zatvorili smo i Kraš bombonniere.

Kako bi zaštitila stabilnost kompanije i sigurnost zdravlja radnika i gotovo 2500 radnih mjesta u Kraš grupi proveli smo mjere Stožera civilne zaštite u svrhu zaštite radnika, ali i niz internih mjera kojima se smanjuje izloženost radnika potencijalnim ugrozama.

Proizvodnju smo pokrenuli nakon kolektivnog godišnjeg odmora i danas radi na oko 85 posto pred-epidemijskih kapaciteta, ponajprije zbog mjera sigurnosti i zaštite zdravlja. Ponovili bi da Kraš ima dovoljno zaliha gotovih proizvoda, pa smo u fokus stavili sigurnost zdravlja zaposlenika i radimo blago smanjenim potencijalima.

Koje mjere sigurnosti imaju zaposlenici u Kraševim bonbonnierama?

Kraševe bonbonniere nakon manje od mjesec dana stanke otvorile su svoja vrata. Tokom stanke na koju smo se odlučili unatoč činjenici da nam mjere nisu zabranile rad, a kako bi zaštitili zdravlje svojih zaposlenika, postavili smo dodatnu fizičku zaštitu za prodavače i osigurali svu zaštitnu opremu te i dalje radimo sa smanjenim brojem zaposlenika. Kraševi Choco barovi su i dalje zatvoreni.

Pripremila: Jelena Domović, jelena@b2bmedia.org

-