IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Subota, 21.07.2018 || Održan prvi „Innovation day“ u organizaciji AS Holdinga  |  Promocija nove vizije hercegovačkog Hepoka, kao i novog asortimana proizvoda,  |  Sberbank BH otvorila novu poslovnicu u Sarajevu  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u Sarajevu  |  Počele pripreme za regionalno barističko takmičenje u skladu s pravilima Specialty Coffee Associatio  |  Novi proizvod za muškarce WILKINSON SWORD HYDRO CONNECT™ 5  |  Počinje velika nagradna igra Sarajevske pivare Sreća ispod čepa  |   Nestlé proširio kulinarski asortiman THOMY i MAGGI s novim proizvodima  |  TROPSKI MIG SUNCU s novom TROPICAL Marmeladom!  |  Dukat Fit sa okusom kafe; 130 mg kofeina i 30 g proteina  |  Završen PLMA sajam u Amsterdamu  |  KOMPANIJA NELT D.O.O. BIH I EKONOMSKI FAKULTET UNSA NASTAVLJAJU USPJEŠNU SARADNJU  |  Na sajmu privatnih robnih marki u Amsterdamu prisutne i regionalne kompanije  |  Unapređenje proizvoda i posvećenost zdravijoj i ukusnijoj hrani  |  Uspješno završena kampanja „Djeci sa ljubavlju“  |  Sarajevski kiseljak Vam predstavlja blago u boci  |   15 GODINA JANE: NOVA KOMUNIKACIJSKA PLATFORMA NAJPOZNATIJE REGIONALNE VODE  |  NESCAFÉ Gold - u novom ruhu i s još punijim okusom  |  Ljubav na prvi pogled  |  Projekti poput “InHoReCa ConFesta” prijeko potrebni bh. turizmu  |   ||
   

BiH: Počele pripreme za regionalno barističko takmičenje u skladu s pravilima Specialty Coffee Associatio

28.06.2018

Nakon uspješnog prvog profesionalnog regionalnog takmičenja barista 2017. godine, počele su pripreme za ovogodišnje izdanje.

Cilj takmičenja je edukacija i poticanje izvrsnosti barističkih vještina u pripremi espressa i ostalih napitaka od kafe, te daljnja popularizacija barističkog poziva koje zadnjih godina sve više dobiva na značaju.

 

Nakon Pule, Zadra, Splita, Zagreba i Osijeka kvalifikacije za drugo regionalno takmičenje barista održavaju se danas, u četvrtak, 28. juna u sarajevskom caffe baru Dialog, nakon čega slijede kvalifikacije i u Sloveniji.  

Finalno takmičenje okupit će 10 najvještijih barista iz regije u Zagrebu 1. oktobra. Ovo regionalno barističko takmičenje u organizaciji Francka provodi se u skladu s pravilima Specialty Coffee Association (SCA), krovne međunarodne stručne organizacija koja okuplja sve sudionike u industriji kafe. Zadatak za takmičare je da u roku od 15 minuta pripreme 4 espressa i 4 napitka vlastite kreacije na bazi espressa, a svaki napitak mora biti identičan. 

Franck je po prvi put u historiji prošle godine organizirao takmičenje u kojem su mogli sudjelovati konobari na nacionalnom nivou. Prilikom kvalifikacija od 15.000 ugostiteljskih objekata, 54 konobara pristupila su takmičenju, a najboljih 11 finalista kvalificiralo se za finalno barističko takmičenje.

Franck, od početka podiže nivo u kvaliteti espressa, stvara i prati nove trendove, te čvrsto zadržava poziciju lidera u HoReCa kanalu, a takmičenjima poput ovog potvrđuje svoju želju za rastom i ulaganjem u ljude i vrhunsku kvalitetu kafe.

U cilju daljnjeg unapređenja standarda u ugostiteljstvu, posebno kvalitete espressa i ostalih toplih napitaka, Franckov tim barista redovno se educira i polazi specijalizirane treninge širom svijeta, a prošle su godine postali i prvi baristi u BiH s prestižnim certifikatom Specialty Coffee Association koji potvrđuje majstorski nivo u znanju o kafi i barističkim vještinama. 

„Posebno smo ponosni na uspješno certificiranje od strane Specialty Coffee Association, globalnog udruženja industrije kafe jer je ovo dodatna potvrda izvrsnosti i međunarodno priznatih standarda globalne industrije kafe u pripremi vrhunskog espressa koje promoviramo i implementiramo u suradnji s našim partnerima u ugostiteljstvu. Ovime smo ujedno i jedini u Bosni i Hercegovini s ovim prestižnim certifikatom", istaknuo je Nikola Drakulić, Franckov profesionalni barist i voditelj razvoja HoReCa usluga.   


Nazad
 




 
 
 
back to top