IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Srijeda, 12.12.2018 || Konzum akcija je najbolja reakcija na skupoću  |  Naglo skočila cijena indijskih oraha  |  Barilla najavila zdraviji namaz  |  Durex u saradnji sa RED dobrotvornom ustanovom  |  Uspješno poslovanje Mercator Grupe za devet mjeseci   |  Federacija BiH u oktobru povećala i izvoz i uvoz  |  Njemački trgovinski lanci glavni u EU, u BiH Bingo sa 19 posto  |  GEFCO se udružuje s kompanijama Actility i Wakeo  |  Treća isporuka proizvoda AC Fooda za Sjedinjene Američke Države  |  Čeka se samo dozvola: Bh. peradari ponovo u osvajanje tržišta Hrvatske  |  Nestlé u Bosni i Hercegovini za sedam godina uložio više od 200.000 EUR u edukaciju djece o pravilno  |  Fabrika duhana Sarajevo ostaje bez poznate marke cigareta  |  Black Friday i Cyber ​​Monday: Kontroverzni dani trgovačkih rasprodaja  |  Od 22. studenog Lidl stiže u još četiri grada  |  Rio Tinto i Nespresso radit će eko kapsule za kafu  |  Proizvodnja masilnovog ulja u Italiji na istorijski najnižem nivou  |  Zaštita intelektualnog vlasništva ne pokriva okus prehrambenih proizvoda - ECJ  |  Promet dionicama Fabrike duhana Sarajevo od 74 hiljade KM  |  Spar Austrija predstavio organsko pivo od hljeba  |  Mondelez pokreće inicijativu Cocoa Life u Brazilu  |   ||
   

BiH: Počele pripreme za regionalno barističko takmičenje u skladu s pravilima Specialty Coffee Associatio

28.06.2018

Nakon uspješnog prvog profesionalnog regionalnog takmičenja barista 2017. godine, počele su pripreme za ovogodišnje izdanje.

Cilj takmičenja je edukacija i poticanje izvrsnosti barističkih vještina u pripremi espressa i ostalih napitaka od kafe, te daljnja popularizacija barističkog poziva koje zadnjih godina sve više dobiva na značaju.

 

Nakon Pule, Zadra, Splita, Zagreba i Osijeka kvalifikacije za drugo regionalno takmičenje barista održavaju se danas, u četvrtak, 28. juna u sarajevskom caffe baru Dialog, nakon čega slijede kvalifikacije i u Sloveniji.  

Finalno takmičenje okupit će 10 najvještijih barista iz regije u Zagrebu 1. oktobra. Ovo regionalno barističko takmičenje u organizaciji Francka provodi se u skladu s pravilima Specialty Coffee Association (SCA), krovne međunarodne stručne organizacija koja okuplja sve sudionike u industriji kafe. Zadatak za takmičare je da u roku od 15 minuta pripreme 4 espressa i 4 napitka vlastite kreacije na bazi espressa, a svaki napitak mora biti identičan. 

Franck je po prvi put u historiji prošle godine organizirao takmičenje u kojem su mogli sudjelovati konobari na nacionalnom nivou. Prilikom kvalifikacija od 15.000 ugostiteljskih objekata, 54 konobara pristupila su takmičenju, a najboljih 11 finalista kvalificiralo se za finalno barističko takmičenje.

Franck, od početka podiže nivo u kvaliteti espressa, stvara i prati nove trendove, te čvrsto zadržava poziciju lidera u HoReCa kanalu, a takmičenjima poput ovog potvrđuje svoju želju za rastom i ulaganjem u ljude i vrhunsku kvalitetu kafe.

U cilju daljnjeg unapređenja standarda u ugostiteljstvu, posebno kvalitete espressa i ostalih toplih napitaka, Franckov tim barista redovno se educira i polazi specijalizirane treninge širom svijeta, a prošle su godine postali i prvi baristi u BiH s prestižnim certifikatom Specialty Coffee Association koji potvrđuje majstorski nivo u znanju o kafi i barističkim vještinama. 

„Posebno smo ponosni na uspješno certificiranje od strane Specialty Coffee Association, globalnog udruženja industrije kafe jer je ovo dodatna potvrda izvrsnosti i međunarodno priznatih standarda globalne industrije kafe u pripremi vrhunskog espressa koje promoviramo i implementiramo u suradnji s našim partnerima u ugostiteljstvu. Ovime smo ujedno i jedini u Bosni i Hercegovini s ovim prestižnim certifikatom", istaknuo je Nikola Drakulić, Franckov profesionalni barist i voditelj razvoja HoReCa usluga.   


Nazad
 




 
 
 
back to top