IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Srijeda, 26.09.2018 || Rekordan broj učesnika na 7. MS Community BiH konferenciji  |  Održana 7. MS Community BiH konferencija  |  Domaćoj mljekari Inmer dvije Zlatne medalje za kvalitet proizvoda   |  Novi direktor Konzuma u BiH je Nihad Imširović  |  Vrhunska For the Hunters noć za festivalsko finale  |  AWT novi distributer Werner & Mertz proizvoda  |  Filmska akcija u Konzumu  |  Grand kafa sponzor ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala  |  Sensation Bridge donosi festivalske noći neprevaziđene zabave!  |  Kampanja „Ti piješ, mi vozimo“   |   Podravka i 24. Sarajevo Film Festival obećavaju nezaboravna filmska i gastronomska iskustva  |  Sarajevsko After Film ove godine na dvije pozornice i sa 28 izvođača  |  Save the date – 7. MSCommunity BiH konferencija   |  U kampanji „Osvježi svoju kosu uz Ellu“, predstavljen prvi bh. šampon sa češnjakom  |  Održan prvi „Innovation day“ u organizaciji AS Holdinga  |  Promocija nove vizije hercegovačkog Hepoka, kao i novog asortimana proizvoda,  |  Sberbank BH otvorila novu poslovnicu u Sarajevu  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u Sarajevu  |  Počele pripreme za regionalno barističko takmičenje u skladu s pravilima Specialty Coffee Associatio  |  Novi proizvod za muškarce WILKINSON SWORD HYDRO CONNECT™ 5  |   ||
   

Zašto ne trebate bacati iskorištene kesice čaja

07.09.2015

Kesice čaja, nakon što se popili svoj čaj, ostavite jer ih možete iskoristiti za mariniranje mesa, zaštitu suđa od hrđe, ili pak za ublažavanje boli nakon ugriza insekata.

Kuhinjski pribor i posuđe moguće je iskorištenim kesicama čaja zaštititi od hrđe. Vlažnom kesicom pređite preko cijele posude ili pribora. Tanin iz čaja stvara nevidljivi sloj koji sprečava oksidaciju i hrđanje posuđa.

Osim što možete spasiti suđe i pribor od hrđanja, kesicama čaja možete i poboljšati okus mesa. Meso koje planirate pripremiti za ručak marinirajte u vodi u koju ste, uz ostale začine, dodali i kesice crnog čaja. Ostavite ga tako dva do tri sata – meso će biti posebno mekano i finog okusa.

Mogu se iskoristiti i za zaustavljanje krvarenja i za ubrzavanje zacijelivanja rana, ali i za olakšavanje boli nakon ujeda insekata. Kesicu držite nekoliko minuta na bolnom mjestu. Tanin iz čaja će izazvati sužavanje krvnih žila što će zaustaviti protok krvi i, samim time, ubrzati zacijelivanje, a isti učinak će imati i kod ujeda insekata – zaustavlja svrab i smanjuje bol.

Vrećice iskorištenog čaja savršene su i za čišćenje kuće. Prokuhajte ih i tekućinu iskoristite za uklanjanje prljavštine i masnoće s vrata i prozora, namještaja pa čak i s ogledala.

Mogu se iskoristiti čak i za dohranu biljaka. U zemlju koju inače dodajete biljkama stavite nekoliko iskorištenih kesica čaja i sve dobro izmješajte. Čaj otpušta određene kiseline koje utječu na bakterije zaslužne za još bolju kvalitetu gnojiva.


 
 
 
 
back to top