IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Nedelja, 21.10.2018 || 55 zlatnih godina najboljih sorti  |  Oktoberfest na Jägemeister način u Sarajevskom Klubu Jedan  |  dm potvrdio lidersku poziciju na drogerijskom tržištu  |  ”Čovjek koji je napravio revoluciju u kompaniji Red Bull”  |  Bankrotirao nekada najveći trgovački lanac na svijetu  |  BiH veliki uvoznik piva, ali manje smo pivopije od drugih u okruženju  |  AUTO ASISTENCIJA – NAJBOLJI SAPUTNIK  |  U petak počinje 14. Međunarodni Sarajevo Wine Weekend  |  GRAND KAFA DIO “MUST HAVE” ASORTIMANA U BIH  |  Sajam ‘Opens’ u Zenici okupio 283 izlagača poljoprivrednih proizvoda  |  Lidl otvorio prve trgovine u Srbiji  |  Raste interesovanje za proizvodnju krastavaca kornišona  |  Hifa Oil postala ekskluzivni zastupnik renomiranog branda Nursan Trailer  |  Trgovci odabrali top 100 proizvoda  |  Trgovinski rat učiniće svijet siromašnijim i opasnijim  |  Trgovci izabrali top 100 proizvoda u BiH!  |  Hunt for the Perfect Taste pružio bogatstvo okusa  |  Trgovci u BiH biraju top 100 proizvoda  |  Uvoz hrane raste brže od izvoza  |  Stanić Beverages uložio 4 milijuna eura u liniju za punjenje PET boca u Kreševu  |   ||
   

Zašto je europski paradajz ukusniji od američkog?

16.02.2016

To se zapitala novinarka Julia Belluz koja je na svojim okusnim pupoljcima, tijekom putovanja po Italiji uživala u punim i slasnijim okusima povrćima. "Ovo što jedem na sjeveru Amerike je "samo voda"".

Zašto je povrće tako slasnije u europskim zemljama nego u Sjedinjenim Državama?

To se zapitala novinarka Julia Belluz koja je na svojim okusnim pupoljcima, tijekom putovanja po Italiji uživala u punim i slasnijim okusima povrćima. "Ovo što jedem na sjeveru Amerike je "samo voda"". 

Odgovor je odlučila potražiti kod stručnjaka agrikulture i dobila odgovor koji ju je nemalo iznenadio.

"Nema znanstvenog objašnjenja te razlike. Nema ništa posebno u suncu u južnoj Italiji ili zemlji u Turskoj da je njihovo povrće ukusnije."

Stručnjaci su pojasnili da se i u Sjedinjenim Državama može proizvoditi ukusnije povrće poput onog u Europi, ali stvar je izbora. A SAD većinom se ne odlučuje uzgojati ukusno povrće, pojašnjava u tekstu koji je objavila na VOX-u. 

"Glavna razlika između hrane tu (SAD) i tamo( Europa) su kultura i želja."

Profesor sa Sveučilišta Florida Harry Klee, razvio je najukusniju rajčicu na svijetu, ocijenilo je to 500 stručnjaka. I ta njegova rajčica nije uzgojena na padinama San Marzano u Italiji, već na Floridi, u SAD-u, piše Belluz. Ta je rajčica znatno manja od "obične" i skuplji je uzgoj pa je činjenica da je toliko ukusna uzgajivačima ipak sporedna.  

Američki uzgajivači baziraju se na prinos i dugotrajnost plodova koje uzgajaju, a ne na okus. 

 


 
 
 
 
back to top