IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Utorak, 25.09.2018 || Rekordan broj učesnika na 7. MS Community BiH konferenciji  |  Održana 7. MS Community BiH konferencija  |  Domaćoj mljekari Inmer dvije Zlatne medalje za kvalitet proizvoda   |  Novi direktor Konzuma u BiH je Nihad Imširović  |  Vrhunska For the Hunters noć za festivalsko finale  |  AWT novi distributer Werner & Mertz proizvoda  |  Filmska akcija u Konzumu  |  Grand kafa sponzor ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala  |  Sensation Bridge donosi festivalske noći neprevaziđene zabave!  |  Kampanja „Ti piješ, mi vozimo“   |   Podravka i 24. Sarajevo Film Festival obećavaju nezaboravna filmska i gastronomska iskustva  |  Sarajevsko After Film ove godine na dvije pozornice i sa 28 izvođača  |  Save the date – 7. MSCommunity BiH konferencija   |  U kampanji „Osvježi svoju kosu uz Ellu“, predstavljen prvi bh. šampon sa češnjakom  |  Održan prvi „Innovation day“ u organizaciji AS Holdinga  |  Promocija nove vizije hercegovačkog Hepoka, kao i novog asortimana proizvoda,  |  Sberbank BH otvorila novu poslovnicu u Sarajevu  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u Sarajevu  |  Počele pripreme za regionalno barističko takmičenje u skladu s pravilima Specialty Coffee Associatio  |  Novi proizvod za muškarce WILKINSON SWORD HYDRO CONNECT™ 5  |   ||
   

Vodič za odabir svježeg i finog povrća

24.07.2015

Bilo da kupujete u trgovini ili na tržnici, vaše pravo je da sami odaberete povrće koje želite ponijeti kući. Ako nemate iskustva ili pak niste sigurni što od ponuđenog je svježe i ukusno, u tome vam mogu pomoći neke smjernice. Općenito, kod čuvanja povrća u hladnjaku poželjno ga je izvaditi iz vrećica, a prati tek netom prije korištenja kako bi se usporio proces propadanja.

Paprika

Birajte one sa sjajnom kožom, a nikako one čija je koža naborana jer je to znak da već dulje stoje. Po mogućnosti uzmite one koje na koži nemaju ogrebotina. Svježe paprike pohranite u ladicu za povrće ili u plastičnom spremniku ili zamotane u papirnati ručnik. 

Paradajz

Kod odabira paradajza oslanjajte se na njuh - uzmite samo one koje vam daju aromu zemlje na dijelu kod stabljike. Važan je kriterij i težina, dobro je da su teže. Izbjegavajte rajčice s naboranom kožom. Domaće rajčice držite na sobnoj temperaturi, primjerice u ostavi. Ako je temperatura iznad 25 Celzijusa, svakako ih stavite u hladnjak, najbolje u staklenu zdjelu.

Kupus

Površinski listovi trebaju biti svježi i tamnije zeleni, a iz unutrašnjosti se trebaju nazirati svjetliji listovi. Važno je da je glavica tvrde i da iz nje ne curi voda. Odaberite teže glavice. Kupus nije nužno držati u hladnjaku. 

Patlidžan

Dobar patlidžan mora imati tvrdu i sjajnu koru bez oštećenih dijelova. Bolje je birati manje patlidžane jer su oni manje gorki. Ako je mekan patlidžan, to znači da je prezreo. Patlidžan može stajati do maksimalno tri dana u hladnjaku.

Mladi krumpir

Kod kupovine krumpira nemojte uzimati one koji po kori imaju zelene točkice, one su ostaci raznih pesticida. Čuvajte ga na temperaturi od maksimalno 10 Celzijusa, a ako proklije obavezno maknite klice i pripremite ga što prije. 

Tikvice

Birajte što mlađe tikvice, to su one čija duljina ne prelazi 12,5 cm. Držite ih u hladnjaku tako da do njih dolazi zrak, a poželjno ih je iskoristiti unutar tjedan dana nakon kupnje. 

Krastavci

Što je krastavac mekši, to je manje ukusan. Veći krastavci su češće gorki. Najbolje ih je čuvati u hladnjaku zamotane u prozirnu plastičnu foliju.

Mrkva

Mrkva treba biti zdrave narančaste boje, a najvažniji kriterij odabira je da je tvrda. Ako vidite bijele dijelove, nemojte uzimati tu mrkvu jer su velike šanse da je osušena. Ne smije imati proklijale dijelove, a u hladnjaku može stajati i do dva-tri tjedna. Najbolje ju je zamotati u papirnate ručnike. 

Cvjetača

Odaberite glavice s čvrstim bijelim "pupoljcima". Ne smiju se mrviti ili imati tamnije dijelove.

Celer

Odaberite čvrste i čiste stabljike, a stabljike i lišće ne smiju biti žuti, već zeleni. Korijen treba biti čvrst, tvrd i težak za njegovu veličinu. 

Mahune

Pokušajte pretrgnuti jednu - mahune bi trebale puknuti, a ne savijati se. Izbjegavajte one čija koža izgleda ispupčeno ili osušeno. 

Salata i zeleno lisnato povrće

Pogledajte vrhove listova - ako izgledaju uvenulo, odaberite drugu glavicu. Peteljke listova moraju biti jake i čvrste, uz obaveznu bijelu boju. Držite u hladnjaku do četiri dana, a operite neposredno pred jelo, odnosno kuhanje. 

Luk i češnjak

Birajte luk duguljastog oblika, jer onaj okrugli više trune. I češnjak i luk moraju biti tvrdi te ne širiti neugodan miris koji odaje proces truljenja. 


 
 
 
 
back to top