IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Utorak, 25.09.2018 || Rekordan broj učesnika na 7. MS Community BiH konferenciji  |  Održana 7. MS Community BiH konferencija  |  Domaćoj mljekari Inmer dvije Zlatne medalje za kvalitet proizvoda   |  Novi direktor Konzuma u BiH je Nihad Imširović  |  Vrhunska For the Hunters noć za festivalsko finale  |  AWT novi distributer Werner & Mertz proizvoda  |  Filmska akcija u Konzumu  |  Grand kafa sponzor ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala  |  Sensation Bridge donosi festivalske noći neprevaziđene zabave!  |  Kampanja „Ti piješ, mi vozimo“   |   Podravka i 24. Sarajevo Film Festival obećavaju nezaboravna filmska i gastronomska iskustva  |  Sarajevsko After Film ove godine na dvije pozornice i sa 28 izvođača  |  Save the date – 7. MSCommunity BiH konferencija   |  U kampanji „Osvježi svoju kosu uz Ellu“, predstavljen prvi bh. šampon sa češnjakom  |  Održan prvi „Innovation day“ u organizaciji AS Holdinga  |  Promocija nove vizije hercegovačkog Hepoka, kao i novog asortimana proizvoda,  |  Sberbank BH otvorila novu poslovnicu u Sarajevu  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u Sarajevu  |  Počele pripreme za regionalno barističko takmičenje u skladu s pravilima Specialty Coffee Associatio  |  Novi proizvod za muškarce WILKINSON SWORD HYDRO CONNECT™ 5  |   ||
   

Vinski, jabučni ili aceto balsamico – koji izabrati?

08.10.2015

Vinski ocat ima pozitivan učinak kod proširenih vena, prehlade, mučnina, imunološkog sustava, glavobolje ali pomoću njega izbacujemo štetne otrove iz organizma • Jabučni ocat dokazano sprječava rast i širenje bakterija u hrani stoga se koristi kao konzervans • Aceto balsamico održava razinu krvnog tlaka

NAJČEŠĆI oblik octa koji koristite je: jabučni ocat, vinski ocat i aceto balsamico. Istraživanje pokazuje da octena kiselina smanjuje udio triglicerola i kolesterola u krvi, a može utjecati i na smanjenje krvnog tlaka. Stoga se ocat zasigurno preporučuje kao začin u vašim salatama i drugim jelima. 

Vinski ocat 

Vinski ocat ima pozitivan učinak kod proširenih vena, prehlade, mučnina, imunološkog sustava, glavobolje ali pomoću njega izbacujemo štetne otrove iz organizma. Osim što ga koristite kao začin, može se koristiti i u zdravstvene svrhe: regulira razinu šećera u krvi, ubrzava topljenje masti u tijelu, regenerira kosu… Ujedno ovaj ocat ima antibakterijsko djelovanje, a ujedno odstranjuje nakupljeni kamenac i tvrdokorne mrlje pa se koristi i u kućanstvu.  

Jabučni ocat

Jabučni ocat dokazano sprječava rast i širenje bakterija u hrani stoga se koristi kao konzervans. Ovaj se ocat isto koristi za dezinfekciju, kod gljivičnih oboljenja i infekcije ušiju. Jabučni ocat pomaže kod regulacije tjelesne težine, on produljuje osjećaj sitosti što vas dovodi do unosa manje količine hrane. Smanjuje glikemijski indeks namirnica i pomaže kod kontrole dijabetesa tipa 2. 

Aceto balsamico

Balzamični ocat vuče korijene iz Italije. Njegov ukus dobiva se dugim stajanjem u drvenim bačvama. Po strukturi on je gušći i viskozniji od ostalih što zapravo opravdava njegovu cijenu. Njegovo pozitivno djelovanje na zdravlje dokazano je istraživanjem 2006. godine.. Naime, on održava razinu krvnog tlaka, a s druge strane sprječava nastajanje mogućih šteta u stanicama tako što limitiraju oksidaciju LDL kolesterola da oksidira. 

Usporedba ovih spomenutih začina zasigurno će vam pomoći pri idućoj kupnji. 

 


 
 
 
 
back to top