IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Utorak, 25.09.2018 || Rekordan broj učesnika na 7. MS Community BiH konferenciji  |  Održana 7. MS Community BiH konferencija  |  Domaćoj mljekari Inmer dvije Zlatne medalje za kvalitet proizvoda   |  Novi direktor Konzuma u BiH je Nihad Imširović  |  Vrhunska For the Hunters noć za festivalsko finale  |  AWT novi distributer Werner & Mertz proizvoda  |  Filmska akcija u Konzumu  |  Grand kafa sponzor ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala  |  Sensation Bridge donosi festivalske noći neprevaziđene zabave!  |  Kampanja „Ti piješ, mi vozimo“   |   Podravka i 24. Sarajevo Film Festival obećavaju nezaboravna filmska i gastronomska iskustva  |  Sarajevsko After Film ove godine na dvije pozornice i sa 28 izvođača  |  Save the date – 7. MSCommunity BiH konferencija   |  U kampanji „Osvježi svoju kosu uz Ellu“, predstavljen prvi bh. šampon sa češnjakom  |  Održan prvi „Innovation day“ u organizaciji AS Holdinga  |  Promocija nove vizije hercegovačkog Hepoka, kao i novog asortimana proizvoda,  |  Sberbank BH otvorila novu poslovnicu u Sarajevu  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u Sarajevu  |  Počele pripreme za regionalno barističko takmičenje u skladu s pravilima Specialty Coffee Associatio  |  Novi proizvod za muškarce WILKINSON SWORD HYDRO CONNECT™ 5  |   ||
   

Tanji hljeb kao posljedica globalnog zatopljenja

23.06.2015

Jedna od dugoročnih posljedica globalnoga zatopljenja mogla bi biti i smanjena proteinska vrijednost hljeba, zbog čega će štruce biti manje i mrviti se.

Znanstvenici sa Sveučilišta Melbourne radili su s razinama CO2 koje Međunarodni panel o klimatskim promjenama predviđa za 2050., a prema kojima će ugljikov dioksid lagano zauzimati mjesto dušika, zbog čega će proteina u zrnu žitarice biti manje i hljeb biti nekvalitetniji.

Znanstvenici su otkrili da će prinosi pšenice biti veći, ali da će ista biti manje kvalitetna. Dr. Glenn Fitzgerald, stariji istraživač koji je vodio ovo istraživanje, kaže da je količina proteina biti smanjena s 14 na samo 2 posto. 

Znanstvenici sada istražuju mogućnosti uzgoja različitih tiopova pšenice u kojima se ne bi dogodila takva redukcija proteina.


 
 
 
 
back to top