IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Nedelja, 21.10.2018 || 55 zlatnih godina najboljih sorti  |  Oktoberfest na Jägemeister način u Sarajevskom Klubu Jedan  |  dm potvrdio lidersku poziciju na drogerijskom tržištu  |  ”Čovjek koji je napravio revoluciju u kompaniji Red Bull”  |  Bankrotirao nekada najveći trgovački lanac na svijetu  |  BiH veliki uvoznik piva, ali manje smo pivopije od drugih u okruženju  |  AUTO ASISTENCIJA – NAJBOLJI SAPUTNIK  |  U petak počinje 14. Međunarodni Sarajevo Wine Weekend  |  GRAND KAFA DIO “MUST HAVE” ASORTIMANA U BIH  |  Sajam ‘Opens’ u Zenici okupio 283 izlagača poljoprivrednih proizvoda  |  Lidl otvorio prve trgovine u Srbiji  |  Raste interesovanje za proizvodnju krastavaca kornišona  |  Hifa Oil postala ekskluzivni zastupnik renomiranog branda Nursan Trailer  |  Trgovci odabrali top 100 proizvoda  |  Trgovinski rat učiniće svijet siromašnijim i opasnijim  |  Trgovci izabrali top 100 proizvoda u BiH!  |  Hunt for the Perfect Taste pružio bogatstvo okusa  |  Trgovci u BiH biraju top 100 proizvoda  |  Uvoz hrane raste brže od izvoza  |  Stanić Beverages uložio 4 milijuna eura u liniju za punjenje PET boca u Kreševu  |   ||
   

Tajna njemačkog hljeba

08.07.2015
Kada je u pitanju njemačka kuhinja hljeb je svakako na vrhu liste specijaliteta, ali ova namirnica za Nijemce predstavlja mnogo više od hrane, piše Bizlife.
 
Umijeće pravljenja hljeba Njemci pokušavaju da uvrste u UNESCO-vu listu nematerijalnih dobara. U Njemačkoj se proizvodi preko 300 vrsta crnog i bijelog hleba i više od 1.200 vrsta mini-hljeba i peciva.

Hljeb se koristi svakodnevno i obavezan je dio slavskih trpeza. Za doručak Nijemci najčešće jedu mini-hljeb u kombinaciji sa puterom, namazima, tvrdo kuhanim jajima, sirom i viršlama. Večera je često lagana, ali ručak mora da bude obilan i tada se sijeku kriške hljeba servirane sa kobasicama i povrćem. Njemačka je poznata po brojnim festivalima u okviru kojih se služe perece i peciva, dok se prilikom proslava i praznika peku posebne vrste hljeba raznih oblika.

Svaka regija u Njemačkoj ima svoj recept za pravljenje hljeba, pa tako u sjevernom dijelu možete primjetiti izobilje crnog, veoma sitog ražanog hljeba, dok na jugu preferiraju lagan hljeb od pšenice. Najčešće za pečenje koriste ražano brašno, nekada u kombinaciji sa pšenicom, i može posjedovati još neke sastojke kao što su ovas, ječam, luk, orasi, sjemenke suncokreta, maka i susama, sir, slaninu, bilje i začine.

Mnogi smatraju da je tajna njemačkog hleba u brašnu koje se pravi na različite načine od mnogih žitarica. Kvalitetno brašno pravi dobru strukturu hljeba, daje prepoznatljiv ukus, obezbjeđuje masti, proteine, ugljene hidrate i vitamine, i daje pecivu specifičan izgled i strukturu karakterističnu za svaku vrstu brašna.

 
 
 
 
back to top