IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Srijeda, 26.09.2018 || Rekordan broj učesnika na 7. MS Community BiH konferenciji  |  Održana 7. MS Community BiH konferencija  |  Domaćoj mljekari Inmer dvije Zlatne medalje za kvalitet proizvoda   |  Novi direktor Konzuma u BiH je Nihad Imširović  |  Vrhunska For the Hunters noć za festivalsko finale  |  AWT novi distributer Werner & Mertz proizvoda  |  Filmska akcija u Konzumu  |  Grand kafa sponzor ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala  |  Sensation Bridge donosi festivalske noći neprevaziđene zabave!  |  Kampanja „Ti piješ, mi vozimo“   |   Podravka i 24. Sarajevo Film Festival obećavaju nezaboravna filmska i gastronomska iskustva  |  Sarajevsko After Film ove godine na dvije pozornice i sa 28 izvođača  |  Save the date – 7. MSCommunity BiH konferencija   |  U kampanji „Osvježi svoju kosu uz Ellu“, predstavljen prvi bh. šampon sa češnjakom  |  Održan prvi „Innovation day“ u organizaciji AS Holdinga  |  Promocija nove vizije hercegovačkog Hepoka, kao i novog asortimana proizvoda,  |  Sberbank BH otvorila novu poslovnicu u Sarajevu  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u Sarajevu  |  Počele pripreme za regionalno barističko takmičenje u skladu s pravilima Specialty Coffee Associatio  |  Novi proizvod za muškarce WILKINSON SWORD HYDRO CONNECT™ 5  |   ||
   

Tajna finog, sočnog odreska je mirisni ‘sok’ iz staklenke

18.02.2016

Mješavina octa, vode, soli i začina iz staklenke može se iskoristiti i nakon što se potroši zadnji kiseli krastavac. Ne samo da je odličan dodatak salatama, čega će se vjerojatno većina dosjetiti, nego će i pirjane gljive učiniti ukusnijima. U toj se tekućini može i marinirati meso ili povrće prije pripremanja na roštilju, na tavici ili u pećnici.

Kiselost tekućine, naime, prodire dublje u meso te ga omekša i učini slasnijim. U tekućinu od kiselih krastavaca možete staviti i neko drugo povrće, poput očišćene cvjetače, mrkvica ili crvenih paprika pa ih odložiti u hladnjak na nekoliko sati te si osigurajte novu kiselu salatu. Poboljšat će i okus omiljenih kiselkastih juha, poput gulaša. Jednako je dragocjena tekućina, zapravo ulje, u kojem su bile konzervirane sušene rajčice.

Prije nego što se razljutite što vam je potrošena zadnja na suncu sušena rajčica upravo uoči pripremanja jela za koje su vam one nužne, sjetite se da su u tom ulju u kojem su dugo stajale ostale sve arome, ali i ponešto boje tih divnih rajčica. Zato ne razmišljajte dvaput i iskoristite to za pripremanje mediteranskog umaka za tjesteninu.

Dio tog ulja možete dodati i povrću koje pripremate za bruschette ili dodati nekom mediteranskom varivu, na primjer s lećom će se odlično nadopuniti. No pogodno je i za svako drugo jelo kojem dodajete ulje od povrća - od ribe do mesa svih vrsta. A ulje u kojem su bile jalapeno papričice dodajte umaku, meksičkom grahu, čiliju i svakom drugom jelu kojem će pristajati doza pikantnosti.

Tekućina koja ostane u konzervi od slanutka ili kukuruza šećerca može poslužiti kao veganska zamjena za bjelanjak, a mnogi je šefovi preporučuju za vegansku majonezu.A kad potrošite usoljene srdele, kapare ili masline, ona sol koja ostane na dnu posude neka vam bude poseban aromatizirani začin kojim ćete obogatiti rižot, varivo, složenac, mesno jelo... Jednako je dragocjena slatka tekućina konzervirana voća koja je upila sve arome tog voća, ananasa, bresaka ili višanja. Uz limun i ulje, sok od ananasa iz konzerve dodajte u marinade jer sadržava enzime koji omekšavaju meso.

Sok konzerviranog voća dodajte i mesnim jelima kako bi im dalo osvježavajuću notu, na primjer, od bresaka piletini, a od višanja goveđem ili lovačkom gulašu. Za desert ga ukuhajte sa želatinom ili u njemu skuhajte puding od vanilije te pomiješajte sa šlagom.


 
 
 
 
back to top