IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Srijeda, 26.09.2018 || Rekordan broj učesnika na 7. MS Community BiH konferenciji  |  Održana 7. MS Community BiH konferencija  |  Domaćoj mljekari Inmer dvije Zlatne medalje za kvalitet proizvoda   |  Novi direktor Konzuma u BiH je Nihad Imširović  |  Vrhunska For the Hunters noć za festivalsko finale  |  AWT novi distributer Werner & Mertz proizvoda  |  Filmska akcija u Konzumu  |  Grand kafa sponzor ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala  |  Sensation Bridge donosi festivalske noći neprevaziđene zabave!  |  Kampanja „Ti piješ, mi vozimo“   |   Podravka i 24. Sarajevo Film Festival obećavaju nezaboravna filmska i gastronomska iskustva  |  Sarajevsko After Film ove godine na dvije pozornice i sa 28 izvođača  |  Save the date – 7. MSCommunity BiH konferencija   |  U kampanji „Osvježi svoju kosu uz Ellu“, predstavljen prvi bh. šampon sa češnjakom  |  Održan prvi „Innovation day“ u organizaciji AS Holdinga  |  Promocija nove vizije hercegovačkog Hepoka, kao i novog asortimana proizvoda,  |  Sberbank BH otvorila novu poslovnicu u Sarajevu  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u Sarajevu  |  Počele pripreme za regionalno barističko takmičenje u skladu s pravilima Specialty Coffee Associatio  |  Novi proizvod za muškarce WILKINSON SWORD HYDRO CONNECT™ 5  |   ||
   

Stvari koje niste znali o čudesnom napitku

06.10.2015

Najpopularniji je u Italiji, ali pije se i širom svijeta. Svi znamo za njega, ali koliko uistinu o njemu znamo?

Brzina je bitna

Samo da vas prvo upozorimo da će vas talijanski konobar, kao vjerojatno i konobar u vašem kafiću, prostrijeliti pogledom ako 'espresso' izgovorite s 'X', što mnogi rade. Kad je nastao, bila je važna brza priprema kave, a svaki espresso nastaje u prosjeku za nešto manje od 30 sekundi!

Okus espressa nigdje nije propisan

Kad uđete u kafić i naručite pivo, znate da postoji mnogo raznih vrsta, lageri, aleovi, ma sve živo i neživo. Kad s druge strane naručite espresso, ne znate što točno očekivati. Može biti jak i fin, a zbilja može biti i nikakav.
Ovdje veliku ulogu uz konobara igra i aparat te naravno, kava.

Za pripremu možete koristiti bilo koja zrna kave

Negdje imate priliku (kod nas još rijetko) popiti više od jedne vrste espressa, kako bi se naglasili različiti okusi. Ipak, kod nas su eventualno tek dva ili tri okusa, ali i to je rijetkost…

Trebali bi ga promiješati

Ponekad ćete vidjeti kremasti, karamela izgled na vrhu espressa. To je pjena, koja nastaje pod pritiskom vruće vode. Ona je obično gorča od ostatka kave, tako da definitivno preporučamo miješanje.

Nije nužno 'srknuti' ga odmah

Neki konobari tvrde da već nakon 15 sekundi espresso postaje lošiji, ali to baš i nije točno. Čak je možda bolje sačekati barem minutu da se ohladi, pa ga tek onda popiti.

Nije toliko popularan

Ne računajući domovinu espressa, Italiju, manje od 5% gostiju naručuje espresso. No, to nije važno, jer je kava općenito vrlo popularna, pa su tako macchiato i cappuccino vječno pri vrhu narudžbi u kafićima.

 


 
 
 
 
back to top