IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Utorak, 25.09.2018 || Rekordan broj učesnika na 7. MS Community BiH konferenciji  |  Održana 7. MS Community BiH konferencija  |  Domaćoj mljekari Inmer dvije Zlatne medalje za kvalitet proizvoda   |  Novi direktor Konzuma u BiH je Nihad Imširović  |  Vrhunska For the Hunters noć za festivalsko finale  |  AWT novi distributer Werner & Mertz proizvoda  |  Filmska akcija u Konzumu  |  Grand kafa sponzor ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala  |  Sensation Bridge donosi festivalske noći neprevaziđene zabave!  |  Kampanja „Ti piješ, mi vozimo“   |   Podravka i 24. Sarajevo Film Festival obećavaju nezaboravna filmska i gastronomska iskustva  |  Sarajevsko After Film ove godine na dvije pozornice i sa 28 izvođača  |  Save the date – 7. MSCommunity BiH konferencija   |  U kampanji „Osvježi svoju kosu uz Ellu“, predstavljen prvi bh. šampon sa češnjakom  |  Održan prvi „Innovation day“ u organizaciji AS Holdinga  |  Promocija nove vizije hercegovačkog Hepoka, kao i novog asortimana proizvoda,  |  Sberbank BH otvorila novu poslovnicu u Sarajevu  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u Sarajevu  |  Počele pripreme za regionalno barističko takmičenje u skladu s pravilima Specialty Coffee Associatio  |  Novi proizvod za muškarce WILKINSON SWORD HYDRO CONNECT™ 5  |   ||
   

Šta trebate znati o glikemijskom indeksu?

09.10.2015

GLIKEMIJSKI indeks (GI) pokazuje na koji način određene namirnice koje sadrže ugljikohidrate utječu na razinu šećera u krvi Što je indeks veći to je probava i apsorpcija tih namirnica brža, a time i veća razina šećera u krvi.

GLIKEMIJSKI indeks (GI) pokazuje na koji način određene namirnice koje sadrže ugljikohidrate utječu na razinu šećera u krvi. On se iskazuje na skali od 1 do 100. Što je indeks veći to je probava i apsorpcija tih namirnica brža, a time i veća razina šećera u krvi. 

One namirnice koje imaju nizak glikemijski indeks pozitivno utječu na vaše zdravlje tako što postepeno dovodi do rasta šećera u krvi, one su odlične i za osobe koje imaju problema s dijabetesom (tip 1 i 2). Osim zdravstvenih učinaka, namirnice s niskim glikemijskim indeksom pomažu kod kontrole tjelesne težine jer odgode osjećaj gladi. 

Dakle, glukoza potiče proizvodnju inzulina koji doprema glukozu u stanice organizma koje koriste glukozu kao izvor energije. Višak glukoze odlazi u jetru i mišiće. Jednom kad su sve zalihe popunjene, ostatak (višak) se pretvara u mast i tako taloži u vašem organizmu. 

Osim masti višak glukoze može utjecati i na povišenje krvnog tlaka, pretilost, pojačan apetit i povišenje razine kolesterola.

Žitarice, mahunarke, i povrće koje je bogato škrobom (npr. krumpir) spadaju u skupinu s visokim glikemijskim indeksom. U ovu skupinu se ubraja i voće koje je bogato šećerom. Zaslađivači, šećeri i med su ujedno ugljikohidrati koji imaju negativan učinak na razinu šećera u krvi. 

Preporučuje se unos vlakana jer se oni dulje probavljaju i ne dovode do velikog porasta glukoze u krvi. Također namirnice na bazi proteina u većini slučajeva imaju nizak GI. Što se tiče masti ograničite se na maslinovo ulje, ulja orašastih plodova, bučino ulje i ulje lanenog sjemena. 


 
 
 
 
back to top