IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Srijeda, 17.10.2018 || Bankrotirao nekada najveći trgovački lanac na svijetu  |  BiH veliki uvoznik piva, ali manje smo pivopije od drugih u okruženju  |  AUTO ASISTENCIJA – NAJBOLJI SAPUTNIK  |  U petak počinje 14. Međunarodni Sarajevo Wine Weekend  |  GRAND KAFA DIO “MUST HAVE” ASORTIMANA U BIH  |  Sajam ‘Opens’ u Zenici okupio 283 izlagača poljoprivrednih proizvoda  |  Lidl otvorio prve trgovine u Srbiji  |  Raste interesovanje za proizvodnju krastavaca kornišona  |  Hifa Oil postala ekskluzivni zastupnik renomiranog branda Nursan Trailer  |  Trgovci odabrali top 100 proizvoda  |  Trgovinski rat učiniće svijet siromašnijim i opasnijim  |  Trgovci izabrali top 100 proizvoda u BiH!  |  Hunt for the Perfect Taste pružio bogatstvo okusa  |  Trgovci u BiH biraju top 100 proizvoda  |  Uvoz hrane raste brže od izvoza  |  Stanić Beverages uložio 4 milijuna eura u liniju za punjenje PET boca u Kreševu  |  U Stocu svečano otvoren 11. po redu sajam Hercegovački plodovi Mediterana  |  Cedevita dobila koncesiju na vodu  |  “Jeste li spremni za marketing (R)evoluciju”  |  Atlantic Grupa uzor u upravljanju ljudskim potencijalom  |   ||
   

Pauza za ručak je neophodna - Radnici koji jedu za radnim stolom manje produktivni

10.05.2016

Ni obavezna pauza za ručak više nije ono što je bila. Istraživanja pokazuju da opada broj ljudi koji koriste pauzu za ručak čime ugrožavaju svoje zdravlje.

Umjesto da ustanu od stola, izađu iz kancelarije i priušte sebi kvalitetan obrok, ostaju zakucani za ekran i na brzinu jedu. Tome su najskloniji radnici starosti od 18 do 24 godine koji kažu da nemaju vremena da napuste kancelariju tokom pauze za ručak.

Isto tvrdi 5% starijih od 45 godina što znači da ova grupa i dalje misli da je institucija pauze za ručak veoma važna. I jeste, ljudi koji jedu za radnim stolom skloniji su da izaberu nezdraviju hranu, manje se kreću, a paradoksalno, manje su i produktivni iako su sve vrijeme zakucani ispred ekrana.

I zato se i poslodavcima na duže staze isplati opuštenija poslovna klima u kojoj je normalno uzeti pauzu za ručak i osvježenje. Poslodavcima se preporučuje da radnicima obezbjede frižidere i posebnu prostoriju gdje mogu objedovati dalje od stolova. Ali, zaposleni treba da imaju slobodu da pauzu za ručak koriste i za neke druge stvari.

Pa tako, poslodavci bi mogli da im ponude članstvo u teretani, kao i fleksibilno radno vrijeme koje radnicima omogućava da skoknu do kuće i na primjer prošetaju psa. Tako će stvoriti zdravijeg, srećnijeg i produktivnijeg radnika, tvrde naučnici.


 
 
 
 
back to top