IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Srijeda, 26.09.2018 || Rekordan broj učesnika na 7. MS Community BiH konferenciji  |  Održana 7. MS Community BiH konferencija  |  Domaćoj mljekari Inmer dvije Zlatne medalje za kvalitet proizvoda   |  Novi direktor Konzuma u BiH je Nihad Imširović  |  Vrhunska For the Hunters noć za festivalsko finale  |  AWT novi distributer Werner & Mertz proizvoda  |  Filmska akcija u Konzumu  |  Grand kafa sponzor ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala  |  Sensation Bridge donosi festivalske noći neprevaziđene zabave!  |  Kampanja „Ti piješ, mi vozimo“   |   Podravka i 24. Sarajevo Film Festival obećavaju nezaboravna filmska i gastronomska iskustva  |  Sarajevsko After Film ove godine na dvije pozornice i sa 28 izvođača  |  Save the date – 7. MSCommunity BiH konferencija   |  U kampanji „Osvježi svoju kosu uz Ellu“, predstavljen prvi bh. šampon sa češnjakom  |  Održan prvi „Innovation day“ u organizaciji AS Holdinga  |  Promocija nove vizije hercegovačkog Hepoka, kao i novog asortimana proizvoda,  |  Sberbank BH otvorila novu poslovnicu u Sarajevu  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u Sarajevu  |  Počele pripreme za regionalno barističko takmičenje u skladu s pravilima Specialty Coffee Associatio  |  Novi proizvod za muškarce WILKINSON SWORD HYDRO CONNECT™ 5  |   ||
   

Niste kuhar amater, ako u kuhinji nemate ove začine!

13.06.2016

Osim što su neki od ovih začina iznimno dobri za vaše zdravlje, još su bolji u jelima koje pripremate. Saznajte koje nikako ne smijete zaobiči i kako ih koristiti u pripremi klope!

Korijander osvježi baš svako jelo

Korijander inače dolazi iz porodice mrkvi. Često se koristi prilikom kiseljenja povrća, izrade kobasica, čak i u proizvodnji džina te je ključan sastojak u indijskoj kuhinji. Možete ga kupiti svježeg ili koristiti njegove sjemenke. Kada mu se sjemenke lagano usitne, dobivaju intenzivno cvjetni okus koji savršeno funkcionira u salatama, pečenom povrću, gulašima, marinadama za meso, ali i s ribom.

Kumin s mesom

Kumin je također pripadnik porodice mrkvi, a iako se vrlo rijetko koristi u europskoj kuhinji i dalje je vrlo popularan u Španjolskoj i Grčkoj. Kumin ima jak i bogat okus. Malo kumina znači mnogo. Koristi se u meksičkim jelima poput enchilada i chili con carne te u gulašima s mesom.

Zdrobljene čili pahuljice

One su savršen i aromatičan način na koji možete pojačati ljutinu svakog jela. Dodajte čili pahuljice ulju prije nego stavite ostatak sastojaka kako bi se aroma u potpunosti prožela.

Kajenski papar

Kajenski papar je sušeni i mljeveni prah kajenskih papričica koji je ime dobioprema gradu Cayenneu u Francuskoj Gvajani. Ovaj začin je iznimno ljut, a zato što je jako fino mljeven pogodan je za različite marinade mesa,a jelima daje blagi ''kick''!

Cimet za slano i slatko

Iako se cimet uglavnom koristi u slatkim jelima, ovaj stari začin se koristi u slanim specijalitetima. Savršen je u piti s jabukama, pohanom kruhu i palačinkama. Ovo je drugi najpopularniji začin u Europi, nakon crnog papra, a možemo pronaći dvije njegove vrste. Prva, Ceylon, koja je blaža i slađa te druga, Cassia, koja je popularnija, jača i malkice ''odvažnija''!

Osvježavajući đumbir

Glavni proizvođači đumbira su Indija i Kina, iako se đumbir s Jamajke smatra najboljim. Cijenjen je i zbog svojih zdravstvenih prednosti, a okus mu je papren, intenzivan te se često koristi u kolačićima, piti od bundeve i kruhu. Naravno, nezaobilazan je u pripremi indijske klope te u slanim jelima kojima želite dati malo svježine i paprenastog okusa.

Muškatni oraščić koji zapravo nije oraščić

Muškatni oraščić je zapravo sjemenka voćke veličine šljive tropskog drveta koje raste u Aziji. Ključan je sastojak u bešamelu, a nešto magično se događa kada pireu ili jelima sa špinatom dodate prstohvat muškatnog oraščića. Vrlo je dobar u pečenim jelima i zapravo ga možete koristiti bilo gdje gdje koristite cimet.

Crni papar je neizostavan

O tome ne moramo puno pisati! Ono što je bitnije jest to da biste svakako trebali investirati u dobar mlinac za svježi papar. Pokušajte koristiti papar u zrnu koji ćete samljeti u jelo baš kada je potrebno. Papar je jedan od prvih začina koji smo uvezli iz Azije u Europu. Crni, crveni i bijeli papar, sve ih možete koristiti. Zanimljiviji su zbog svoje boje, ali znajte da su svi manje aromatični od crnog papra.

Crvena paprika za okus dima

Paprika je još jedan začin koji se dobiva od mljevenih čili papričica. Dvije su temeljne vrste, slatka i dimljena. Slatka potječe iz Mađarske, dok dimljena potječe iz Španjolske. Obje sadrže određenu ljutinu, ali u puno manjem obujmu od pahuljica čilija ili kajenskog papra. Ako trebate birati, izaberite dimljenu koja se radi tako da se blage čili papričice suše i dime te se nakon toga melju.

Vanilija, naravno

Vanilija je nezaobilazna kada se radi o kolačima, ali njezin ekstrakt se može koristiti u marinadama, vinaigrettima i jelima sa svinjetinom. Dbvije su temeljne vrste vanilije, burbon vanilija s Madagaskara i vanilija s Tahitija. Burbon vanilija se smatra najkvalitetnijom. Poprilično je skupa zato što je proces branja i obrade mukotrpan, ali svakako koristite vaniliju mahune kad god uspijete. Ekstrakt je također u redu, ali pazite da bude s Madagaskara kako biste dobili vrijednost za novac.

Češnjak u prahu

Češnjak u prahu je zapravo sušeni češnjak koji je samljeven u fini prah. Držite ga u svojoj smočnici ako želite blagi okus češnjaka u jelima, ali znajte da se ne može uspoređivati sa svježim češnjakom. Također, budući da se radi o sušenom češnjaku, bolje je dodati ga na početku jela, isto vrijedi za bilo koji drugi suhi začin (majčinu dušicu, ružmarin, origano…).

 


 
 
 
 
back to top