IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Nedelja, 21.10.2018 || 55 zlatnih godina najboljih sorti  |  Oktoberfest na Jägemeister način u Sarajevskom Klubu Jedan  |  dm potvrdio lidersku poziciju na drogerijskom tržištu  |  ”Čovjek koji je napravio revoluciju u kompaniji Red Bull”  |  Bankrotirao nekada najveći trgovački lanac na svijetu  |  BiH veliki uvoznik piva, ali manje smo pivopije od drugih u okruženju  |  AUTO ASISTENCIJA – NAJBOLJI SAPUTNIK  |  U petak počinje 14. Međunarodni Sarajevo Wine Weekend  |  GRAND KAFA DIO “MUST HAVE” ASORTIMANA U BIH  |  Sajam ‘Opens’ u Zenici okupio 283 izlagača poljoprivrednih proizvoda  |  Lidl otvorio prve trgovine u Srbiji  |  Raste interesovanje za proizvodnju krastavaca kornišona  |  Hifa Oil postala ekskluzivni zastupnik renomiranog branda Nursan Trailer  |  Trgovci odabrali top 100 proizvoda  |  Trgovinski rat učiniće svijet siromašnijim i opasnijim  |  Trgovci izabrali top 100 proizvoda u BiH!  |  Hunt for the Perfect Taste pružio bogatstvo okusa  |  Trgovci u BiH biraju top 100 proizvoda  |  Uvoz hrane raste brže od izvoza  |  Stanić Beverages uložio 4 milijuna eura u liniju za punjenje PET boca u Kreševu  |   ||
   

Namirnica koju vole skoro svi

15.07.2015

On nikad nije na cijeni i ne smatra ga se ni pretjerano zdravim ni dobrim. Ali, jeste li znali da samo jedan krumpir sadrži polovicu neophodnog dnevnog unosa vitamina C! A o neodoljivosti pommes fritesa i čipsa da ne govorimo, dakle - njegovo gospodstvo krompir!

Historija  krompira počinje na Andama, planinskom lancu u Južnoj Americi. Za taj dio svijeta karakteristična je česta promjena temperature kao i nekvalitetna zemlja. Usprkos svemu tome, krumpir je rastao i uspijevao i na više od 4.000 metara, što dovoljno govori o snazi ove namirnice.

Navodno da počeci sežu čak 7.000 godina u historiji, a ono što fascinira je izdržljivost i hranjiva vrijednost. Ipak, Europljani su se s krompirom sreli tek u 16. stoljeću, tj. onda kad su ga konkvistadori donijeli iz Perua na stari kontinent.

Bez obzira na hranjive sastojke, Španjolci su ga vrlo slabo koristili s obzirom da su smatrali kako je krumpir hrana za nižu klasu. Bilo je potrebno mnogo vremena da se krompir proširi po cijeloj Europi i dođe do statusa koji ima danas.

On je izvor ugljikohidrata, a posjeduje i vlakna koja olakšavaju digestivne procese i stvaraju osjećaj sitosti. Također, bogat je vitaminom C i kalijem koji su neophodni pri velikim naporima.

Zanimljivosti

- Europljani godišnje prosječno pojedu duplo više krumpira od Amerikanaca
- Svjež krompir dobar je za opekotine
- Najzdraviji način pripreme jest kad ga se sprema - neoljuštenog


 
 
 
 
back to top