IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Utorak, 25.09.2018 || Rekordan broj učesnika na 7. MS Community BiH konferenciji  |  Održana 7. MS Community BiH konferencija  |  Domaćoj mljekari Inmer dvije Zlatne medalje za kvalitet proizvoda   |  Novi direktor Konzuma u BiH je Nihad Imširović  |  Vrhunska For the Hunters noć za festivalsko finale  |  AWT novi distributer Werner & Mertz proizvoda  |  Filmska akcija u Konzumu  |  Grand kafa sponzor ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala  |  Sensation Bridge donosi festivalske noći neprevaziđene zabave!  |  Kampanja „Ti piješ, mi vozimo“   |   Podravka i 24. Sarajevo Film Festival obećavaju nezaboravna filmska i gastronomska iskustva  |  Sarajevsko After Film ove godine na dvije pozornice i sa 28 izvođača  |  Save the date – 7. MSCommunity BiH konferencija   |  U kampanji „Osvježi svoju kosu uz Ellu“, predstavljen prvi bh. šampon sa češnjakom  |  Održan prvi „Innovation day“ u organizaciji AS Holdinga  |  Promocija nove vizije hercegovačkog Hepoka, kao i novog asortimana proizvoda,  |  Sberbank BH otvorila novu poslovnicu u Sarajevu  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u Sarajevu  |  Počele pripreme za regionalno barističko takmičenje u skladu s pravilima Specialty Coffee Associatio  |  Novi proizvod za muškarce WILKINSON SWORD HYDRO CONNECT™ 5  |   ||
   

Magično djelovanje sira

01.12.2015

Sirevi sadrže bjelančevine visokobiološke vrijednosti. Mliječna mast u siru je od izuzetne važnosti za konzistenciju svojstva sira. Novija istraživanja pokazuju da je mlječna masnoća donedavno bila neopravdano na zlom glasu.

Laički rečeno, mliječna masnoća osim što doprinosi energetskom unosu, sa sobom nosi i mnoge, za zdravlje neophodne, supstance kao što su lecitin, karoten i u masti topljive vitamine A, D i E. Osim zasićenih sadrži i nezasićene te esencijalne masne kiseline kao što su linolna i linolenska. Sprečavaju aktivnost mikroorganizama u probavnom traktu.

Količina holesterola u siru varira zavisno od vrste sira. Svježe pripremljeni sirevi sadrže znatno manje holesterola nego drugi. Međutim, ako se vodi računa o količinama koje se konzumiraju dnevno, ne bi trebalo strahovati od negativnog uticaja na zdravlje.

Sir može biti značajan izvor vitamina B. Sirevi su ujedno i dobar izvor minerala kao što su Ca, Mg, K, Na, Cu, Zn, Fe i P, što je važno kod izgradnje kostiju i zuba, ali i u prevenciji osteoporoze i raka debelog creva.

Poželjno je konzumirati ga u kombinaciji sa jogurtom začinjenim sa svježim začinskim biljem.


 
 
 
 
back to top