IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Utorak, 25.09.2018 || Rekordan broj učesnika na 7. MS Community BiH konferenciji  |  Održana 7. MS Community BiH konferencija  |  Domaćoj mljekari Inmer dvije Zlatne medalje za kvalitet proizvoda   |  Novi direktor Konzuma u BiH je Nihad Imširović  |  Vrhunska For the Hunters noć za festivalsko finale  |  AWT novi distributer Werner & Mertz proizvoda  |  Filmska akcija u Konzumu  |  Grand kafa sponzor ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala  |  Sensation Bridge donosi festivalske noći neprevaziđene zabave!  |  Kampanja „Ti piješ, mi vozimo“   |   Podravka i 24. Sarajevo Film Festival obećavaju nezaboravna filmska i gastronomska iskustva  |  Sarajevsko After Film ove godine na dvije pozornice i sa 28 izvođača  |  Save the date – 7. MSCommunity BiH konferencija   |  U kampanji „Osvježi svoju kosu uz Ellu“, predstavljen prvi bh. šampon sa češnjakom  |  Održan prvi „Innovation day“ u organizaciji AS Holdinga  |  Promocija nove vizije hercegovačkog Hepoka, kao i novog asortimana proizvoda,  |  Sberbank BH otvorila novu poslovnicu u Sarajevu  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u Sarajevu  |  Počele pripreme za regionalno barističko takmičenje u skladu s pravilima Specialty Coffee Associatio  |  Novi proizvod za muškarce WILKINSON SWORD HYDRO CONNECT™ 5  |   ||
   

Koliko dugo hrana može biti zamrznuta i sigurna za jelo?

05.05.2016

Vrijeme koliko hrana može stajati u zamrzivaču, a da ne postane prijetnja za zdravlje ili izgubi na svojoj kvaliteti, ovisi o tome o kojoj namirnici se radi. Ipak, mnogi ljudi ne vode previše brige o tome pa ubace nešto u duboko zamrzavanje i gotovo zaborave na to. Kasnije se, normalno, ne mogu sjetiti koliko dugo je to već zamrznuto. Za početak, na sve što ide u duboko smrzavanje stavite naljepnicu s nazivom namirnice i datumom zamrzavanja, a potom pazite da to potrošite dok je još uvijek sigurna za jelo.

Ovdje se nalazi popis namirnica i koliko dugo mogu biti zamrznute:

Kruh, pecivo i kolači

Pečen kruh i pecivo - 2 do 3 mjeseca

Nepečen kruh i pecivo - mjesec dana

Keksići od prhkog tijesta - 6 do 8 mjeseci

Pečeni kolači već zamrznuti - 2 do 3 mjeseca

Pečeni kolači svježi - mjesec dana

Pečene voćne pite - 6 do 8 mjeseci

Nepečene voćne pite - 2 do 4 mjeseca

Cheesecake - 2 do 3 mjeseca

Palačinke - 3 mjeseca

Vafli - mjesec dana

Meso

Janjetina i teletina - 9 mjeseci

Svinjetina s kostima - 4 do 6 mjeseci

Svinjetina bez kosti - 4 do 12 mjeseci

Govedina s kostima - 4 do 6 mjeseci

Govedina bez kosti - do 12 mjeseci

Cijelo pile ili purica - 12 mjeseci

Komadi piletine ili puterine - 9 mjeseci

Mljevena puretina ili svinjetina - 3 do 4 mjeseca

Iznutrice - 3 do 4 mjeseca

Divljač - 3 do 4 mjeseca

Kuhana šunka - 2 mjeseca

Šunka koja je bila u konzervi - 1 do 2 mjeseca

Slanina - mjesec dana

Kobasice - 1 do 2 mjeseca

Kuhano ili pečeno meso - 2 do 3 mjeseca

Hrenovke - 1 do 2 mjeseca

Pržena piletina - 4 mjeseca

Jela od peradi - 4 do 6 mjeseci

Hrana iz mora

Bijela riba - 6 mjeseci

Plava riba - 2 do 3 mjeseca

Dimljena riba - 2 mjeseca

Kuhana riba - 4 do 6 mjeseci

Kamenice - 2 do 3 mjeseca

Jastog - 12 mjeseci

Svježi škampi i jakobove kapice - 3 do 6 mjeseci

Lignje i školjke - 3 do 6 mjeseci

Morska hrana iz konzerve - 2 mjeseca

Mlječni proizvodi i jaja

Maslac - 6 do 9 mjeseci

Margarin - 12 mjeseci

Mlijeko - 3 do 6 mjeseci

Svježi sir - mjesec dana

Tvrdi sir - 6 mjeseci

Mekani sir - 6 mjeseci

Sladoled - 2 mjeseca

Jogurt - 1 do 2 mjeseca

Sirova jaja (bez ljuske) - mjesec dana

Voće, povrće i orašasti plodovi

Citrusno voće - 3 mjeseca

Ostalo voće - 9 do 12 mjeseci

Orašasti plodovi - 3 mjeseca

Povrće - 8 do 12 mjeseci

Ostalo:

Temeljac od mesa - 2 do 3 mjeseca

Juha od mesa - 2 do 3 mjeseca

Gulaš od mesa - 3 do 4 mjeseca

Juhe i gulaši bez mesa - 2 do 3 mjeseca

Svježe napravljen sok - 6 mjeseci

Složenac - 3 mjeseca

Kuhana riža - 3 mjeseca

Kuhana tjestenina - 3 mjeseca

Pizza - 1 do 2 mjeseca

Začinsko i ostalo bilje - 12 mjeseci

Stručnjaci kažu kako ne bi trebalo zamrzavati vakumiranu hranu, jaja u ljusci, Kuhana jaja, kavu, kremasti sir, puding, kiselo vrhnje, salate od piletine, tune, šunke, tjestenine ili jaja. Zatim, u duboko zamrzavanje nioje dobro stavljati umake za salate u bocama, neotvorene konzerve, nekuhanu tjesteninu i rižu, žitne pahuljice, jabuke, dinje, artičoke, patliđan, zelenu salatu, krumpir (osim pirea), rotkvice, klice, gazirane napitke o pivo. Također, napominju kako je idealna temperatura zamrzavanja minus 18 stupnjeva Celzijussevih, pišeVisualistan.


 
 
 
 
back to top