IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Srijeda, 26.09.2018 || Rekordan broj učesnika na 7. MS Community BiH konferenciji  |  Održana 7. MS Community BiH konferencija  |  Domaćoj mljekari Inmer dvije Zlatne medalje za kvalitet proizvoda   |  Novi direktor Konzuma u BiH je Nihad Imširović  |  Vrhunska For the Hunters noć za festivalsko finale  |  AWT novi distributer Werner & Mertz proizvoda  |  Filmska akcija u Konzumu  |  Grand kafa sponzor ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala  |  Sensation Bridge donosi festivalske noći neprevaziđene zabave!  |  Kampanja „Ti piješ, mi vozimo“   |   Podravka i 24. Sarajevo Film Festival obećavaju nezaboravna filmska i gastronomska iskustva  |  Sarajevsko After Film ove godine na dvije pozornice i sa 28 izvođača  |  Save the date – 7. MSCommunity BiH konferencija   |  U kampanji „Osvježi svoju kosu uz Ellu“, predstavljen prvi bh. šampon sa češnjakom  |  Održan prvi „Innovation day“ u organizaciji AS Holdinga  |  Promocija nove vizije hercegovačkog Hepoka, kao i novog asortimana proizvoda,  |  Sberbank BH otvorila novu poslovnicu u Sarajevu  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u Sarajevu  |  Počele pripreme za regionalno barističko takmičenje u skladu s pravilima Specialty Coffee Associatio  |  Novi proizvod za muškarce WILKINSON SWORD HYDRO CONNECT™ 5  |   ||
   

Kako je šafran postao skuplji od zlata?

05.06.2015

Šafran je najskuplji i najtraženiji začin na svijetu, poznat još kao i "crveno zlato”. Ipak, do Evropljana često dolazi i onaj manje kvalitetan. Gram najbolje sorte tog začina košta čak 65 dolara, što znači da može koštati i više od plemenitog metala.

Njegova vrijednost odnosno, razlog zbog kojega je ovoliko skup jest delikatna i teška metoda njegovog branja. Naime, za samo 400 grama potrebno je ručno odvajati oko 200.000 vlakana iz 70.000 Crocus Sativa cvjetova.

Kolijevka ove industrije je Iran, gde tradicija branja šafrana postoji tri hiljade godina. Ta zemlja proizvodi čak 90 posto od 250 tona začina koliko se proizvede za godinu dana. Aromatična biljka, jakog ukusa koristi se ne samo u ishrani već i u kozmetici i alternativnoj medicini.

Ipak, posljednjih godina, industrija šafrana u Iranu suočava se s teškim trenucima. Sankcije koje su uvedene Iranu zbog nuklearnog programa blokirale su pristup bogatim tržištima Evrope, SAD i Kanade.

"Ne možemo koristiti te bankarske sisteme. Moramo angažovati kurire koji su izuzetno skupi i koji trguju direktno s kupcima. Svjesni smo da nas i nekada varaju oko isplate”, kaže Mehrdad Rovhani direktor kompanije "Saffron Rowhani” koja proizvodi 70 posto iranskog šafrana.

Druge kompanije posluju s kineskim i indijskim partnerima, po sistemu razmjene. Tako da i izvoz šafrana raste a cijena za kilogram je oko 2.000 dolara.

CNN piše da ovo govori dosta o tome da šafran koji stiže do nas često se miješa sa nekvalitetnim, iz neke druge zemlje, a ipak se prodaje po cijeni koliko košta onaj iz Irana.


 
 
 
 
back to top