IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Petak, 19.10.2018 || 55 zlatnih godina najboljih sorti  |  Oktoberfest na Jägemeister način u Sarajevskom Klubu Jedan  |  dm potvrdio lidersku poziciju na drogerijskom tržištu  |  ”Čovjek koji je napravio revoluciju u kompaniji Red Bull”  |  Bankrotirao nekada najveći trgovački lanac na svijetu  |  BiH veliki uvoznik piva, ali manje smo pivopije od drugih u okruženju  |  AUTO ASISTENCIJA – NAJBOLJI SAPUTNIK  |  U petak počinje 14. Međunarodni Sarajevo Wine Weekend  |  GRAND KAFA DIO “MUST HAVE” ASORTIMANA U BIH  |  Sajam ‘Opens’ u Zenici okupio 283 izlagača poljoprivrednih proizvoda  |  Lidl otvorio prve trgovine u Srbiji  |  Raste interesovanje za proizvodnju krastavaca kornišona  |  Hifa Oil postala ekskluzivni zastupnik renomiranog branda Nursan Trailer  |  Trgovci odabrali top 100 proizvoda  |  Trgovinski rat učiniće svijet siromašnijim i opasnijim  |  Trgovci izabrali top 100 proizvoda u BiH!  |  Hunt for the Perfect Taste pružio bogatstvo okusa  |  Trgovci u BiH biraju top 100 proizvoda  |  Uvoz hrane raste brže od izvoza  |  Stanić Beverages uložio 4 milijuna eura u liniju za punjenje PET boca u Kreševu  |   ||
   

Je li pametno podgrijavati tjesteninu? Evo odgovora

29.01.2016

Ako smo se to ikada i zapitali gledajući u tanjur s ohlađenom tjesteninom i ostacima od ručka, stigao je i stručni odgovor na pitanje: Je li preporučljivo podgrijavati tjesteninu? 

Naučili smo da je tjesteninu bolje jesti kada se ohladi, kada se stisne, naravno, ne doslovno, savjetuju nutricionisti.

Količina od 150 g kuhane tjestenine sadrži 1 g masnoća, 7 g bjelančevina, 40 g škroba i 180 kalorija. Jedna porcija osigurava 20% dnevno preporučene količine vlakana. Osim što poboljšava rad crijeva, integralna tjestenina bogatijeg je okusa, bolje podnosikuhanje i upija manje umaka. Izbjegavajte sir i vrhnje u umacima jer 100 g tjestenine s rajčicama sadrži 285 kCal, dok ista količina tjestenine s vrhnjem i jajima sadrži 880 kCal.

Prekuhana tjestenina ima veći glikemijski indeks.

I znanost je još jednom stavila potpis na to. Ali ovaj put, pitali smo se, je li pametno ohlađenu tjesteninu podgrijavati?  

British TV emitirala je epizodu TV showa pod nazivom Trust Me, I'm a Doctor (Vjerujte mi, ja sam doktor) u kojoj je deset sudionika showa sudjelovalo u eksperimentu. Sudionici su tijekom tri dana jeli svježe pripremljenu, ali i ohlađenu te podgrijanu tjesteninu. Nakon svakog obroka, iz uzorka krvi, ispitana im je razina glukoze. 

Rezultati su pokazali da su osobe koje su jele svježe pripremljenu tjesteninu imale najvišu razinu glukoze u krvi, oni koji su tjesteninu jeli hladnu su imale manje razine, ali još uvijek poprilično visoke, dok su osobe koje su konzumirale podgrijanu, a prethodno ohlađenu, imali su najniže razine glukoze u krvi. 

Slijedom toga, možemo slobodno preporučiti: Skuhajte tjesteninu dan ranije prije konzumacije za zdraviji obrok. 

No, ako imate problema s neželjenim kilogramima i brojite gdje možete ''stisnuti kalorije'', preporučljivo je smanjiti konzumaciju tjestenine. Kada jedete ovu namirnicu, razina šećera skočit će u nebo, baš kao i inzulin. Ako nema mjesta za pohranu glukoze ili ako postoji otpornost na inzulin, odmah će se energija pohraniti u masnim stanicama, a vi ćete se udebljati. 

Razina šećera zatim brzo opada, tijelo šalje u mozak informaciju "opet sam gladan" i vi posežete za još malo tjestenine. A zapravo ste pojeli dovoljno.


 
 
 
 
back to top