IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Srijeda, 26.09.2018 || Rekordan broj učesnika na 7. MS Community BiH konferenciji  |  Održana 7. MS Community BiH konferencija  |  Domaćoj mljekari Inmer dvije Zlatne medalje za kvalitet proizvoda   |  Novi direktor Konzuma u BiH je Nihad Imširović  |  Vrhunska For the Hunters noć za festivalsko finale  |  AWT novi distributer Werner & Mertz proizvoda  |  Filmska akcija u Konzumu  |  Grand kafa sponzor ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala  |  Sensation Bridge donosi festivalske noći neprevaziđene zabave!  |  Kampanja „Ti piješ, mi vozimo“   |   Podravka i 24. Sarajevo Film Festival obećavaju nezaboravna filmska i gastronomska iskustva  |  Sarajevsko After Film ove godine na dvije pozornice i sa 28 izvođača  |  Save the date – 7. MSCommunity BiH konferencija   |  U kampanji „Osvježi svoju kosu uz Ellu“, predstavljen prvi bh. šampon sa češnjakom  |  Održan prvi „Innovation day“ u organizaciji AS Holdinga  |  Promocija nove vizije hercegovačkog Hepoka, kao i novog asortimana proizvoda,  |  Sberbank BH otvorila novu poslovnicu u Sarajevu  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u Sarajevu  |  Počele pripreme za regionalno barističko takmičenje u skladu s pravilima Specialty Coffee Associatio  |  Novi proizvod za muškarce WILKINSON SWORD HYDRO CONNECT™ 5  |   ||
   

Gljive vjerovatno pripremate potpuno pogrešno

17.06.2016

Gljive su prilično frkovite, pripremljene na krivi način jednostavno sliče gumi. Želite da vam gljive uvijek budu lagano karamelizirane, pravilno začinjene i pune okusa. Zato pazite na sljedećih šest pogrešaka koje sigurno radite dok ih pripremate!

Gušite ih

Gljive moraju disati! Nikako ih nemojte spremati u zatvorene posude u hladnjak, one trebaju biti na ''otvorenom'', najbolje je da vam u hladnjaku stoje u papirnatim vrećicama u kojima ih i dobijete kada ih kupujete.

Ne sušite ih dovoljno

Znate za onu diskusiju oko toga treba li ili ne prati gljive? Zapravo, možete ih očistiti s četkicom ili ih oprati… Ono što je bitno jest dobro ih osušiti ako ih perete. Za to koristite kuhinjske ručnike kojima ćete lagano tapkati po gljivama, ili, ako imate vremena, gljive ostavite da se suše na svježem zraku.

Prerano ih solite

Ako sol dodate čim gljive stavite u tavu, sve ste upropastili. One će odmah početi puštati tekućinu, pogotovo ako ste tavu još i prenatrpali. Gljive se začinjavaju na samom kraju, kad su gotove.

Bacate ih na mlaku tavu

Ako ih bacite na mlaku tavu, dogoditi će se isto što i kada ih začinite odmah na početku kuhanja, pustiti će tekućinu. Pustite da se tava jako dobro zagrije prije nego dodate gljive. Tako će se pore gljive zatvoriti čim dotakne vruću tavu i tekućina neće moći preplaviti tavu.

Previše ih miješate

Konstantno miješanje gljiva im ne dopušta da postanu predivno zlatne. Bez lagane karamelizacije gljive su gotovo samo komad gume. Pustite ih na tavi da uhvate malo sunca!

Ne dodajete dovoljno masnoće

Najbolje je da dodajete, na primjer, maslinovo ulje u različitim fazama pečenja gljiva. Dakle, kad primijetite da su povukle masnoću, dodajte je još malo. N ataj način ćete dobiti lijepu karamelizaciju bez ''gumastih'' gljiva.


 
 
 
 
back to top