IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Utorak, 25.09.2018 || Rekordan broj učesnika na 7. MS Community BiH konferenciji  |  Održana 7. MS Community BiH konferencija  |  Domaćoj mljekari Inmer dvije Zlatne medalje za kvalitet proizvoda   |  Novi direktor Konzuma u BiH je Nihad Imširović  |  Vrhunska For the Hunters noć za festivalsko finale  |  AWT novi distributer Werner & Mertz proizvoda  |  Filmska akcija u Konzumu  |  Grand kafa sponzor ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala  |  Sensation Bridge donosi festivalske noći neprevaziđene zabave!  |  Kampanja „Ti piješ, mi vozimo“   |   Podravka i 24. Sarajevo Film Festival obećavaju nezaboravna filmska i gastronomska iskustva  |  Sarajevsko After Film ove godine na dvije pozornice i sa 28 izvođača  |  Save the date – 7. MSCommunity BiH konferencija   |  U kampanji „Osvježi svoju kosu uz Ellu“, predstavljen prvi bh. šampon sa češnjakom  |  Održan prvi „Innovation day“ u organizaciji AS Holdinga  |  Promocija nove vizije hercegovačkog Hepoka, kao i novog asortimana proizvoda,  |  Sberbank BH otvorila novu poslovnicu u Sarajevu  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u Sarajevu  |  Počele pripreme za regionalno barističko takmičenje u skladu s pravilima Specialty Coffee Associatio  |  Novi proizvod za muškarce WILKINSON SWORD HYDRO CONNECT™ 5  |   ||
   

Čime je najbolje zasladiti kafu?

22.05.2015

Tržište je preplavljeno različitim izvorima šećera, pa je ponekad teško odlučiti se za najbolju moguću varijantu. Nutricionisti i fitness treneri se slažu da bi dnevno trebalo unositi minimalne količine šećera, odnosno da bi namirnice bogate šećerom trebale sadržavati tek 10 do 15 posto hrane koju unosimo u organizam. Znate li što je najbolji izvor sladila za vašu kafu? Donosimo vam ljestvicu šećernog zdravlja od najzdravijih varijanti prema onim manje korisnima za tijelo

1. Stevija 
Stevija je zdrav i prirodan zaslađivač koji se dobiva preradom lišća istoimene biljke što potječe iz Paragvaja. Ono je čak trideset puta slađe od šećerne repice koje se koristi za tradicionalnu proizvodnju kristalnog šećera. 

ZA: Prirodan izvor 'slatkoće' koji nema kalorija, ne potiče stvaranje karijesa i koji ne podiže razinu glukoze u krvi pa se preporučuje i dijabetičarima, te osobama koji su na dijeti. 
PROTIV: Ostavlja robustan okus u ustima nakon konzumacije na koji se treba naviknuti. Pretjerivanje sa stevijom može povećati želju za slatkim. 

2. Med 
Med je gusti sok što ga pčele medarice rade od cvjetnog nektara. Postoji nekoliko desetaka različitih vrsta meda s obzirom na izvor nektara (npr. bagremov, cvjetni, livadni, kaduljin ...), ali i konzistenciji ploda. 

ZA: Med je odličan izvor vitamina i minerala, a krasi ga jaki antibakterijska svojstva koja umiruje upaljeno grlo, nadraženi želudac i cjelokupni probavni sustav. Prava je imunitetna bomba. 
PROTIV: Nutricionisti ga promatraju više kao kompletnu namirnicu, nego kao izvor sladila. Ne čudi stoga što je riječ i o iznimno kaloričnoj namirnici – u jednoj kašičici meda nalazi se oko šezdeset kalorija. 

3. Kokosov šećer
Kokosov šećer se dobiva iz biljnog soka kokosovih cvjetnih pupova, koje se potom suši na visokim temperaturama i zbog kojeg ima tamniju boju poput smeđeg šećera. 

ZA: Bogat izvor minerala (osobito željeza i magnezija) s niskim glikemijskim indeksom koji se preporučuje i dijabetičarima. 
PROTIV: Riječ je o kaloričnom zaslađivaču, koji se nalazi u rangu meda. 

4. Agava sirup 
Ovaj prirodni zaslađivač koji se dobiva iz južnoameričkog kaktusa nazivaju još medena vodica. Slađi je i rjeđi od meda pa se koristi u vrlo malim količinama. 

ZA: Prilagođen upotrebi dijabetičara i osoba osjetljivih na šećer jer ima niski glikemijski indeks. 
PROTIV: Kalorijska bombica s kojom treba pažljivo ako držite dijetu.


 
 
 
 
back to top