IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Srijeda, 26.09.2018 || Rekordan broj učesnika na 7. MS Community BiH konferenciji  |  Održana 7. MS Community BiH konferencija  |  Domaćoj mljekari Inmer dvije Zlatne medalje za kvalitet proizvoda   |  Novi direktor Konzuma u BiH je Nihad Imširović  |  Vrhunska For the Hunters noć za festivalsko finale  |  AWT novi distributer Werner & Mertz proizvoda  |  Filmska akcija u Konzumu  |  Grand kafa sponzor ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala  |  Sensation Bridge donosi festivalske noći neprevaziđene zabave!  |  Kampanja „Ti piješ, mi vozimo“   |   Podravka i 24. Sarajevo Film Festival obećavaju nezaboravna filmska i gastronomska iskustva  |  Sarajevsko After Film ove godine na dvije pozornice i sa 28 izvođača  |  Save the date – 7. MSCommunity BiH konferencija   |  U kampanji „Osvježi svoju kosu uz Ellu“, predstavljen prvi bh. šampon sa češnjakom  |  Održan prvi „Innovation day“ u organizaciji AS Holdinga  |  Promocija nove vizije hercegovačkog Hepoka, kao i novog asortimana proizvoda,  |  Sberbank BH otvorila novu poslovnicu u Sarajevu  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u Sarajevu  |  Počele pripreme za regionalno barističko takmičenje u skladu s pravilima Specialty Coffee Associatio  |  Novi proizvod za muškarce WILKINSON SWORD HYDRO CONNECT™ 5  |   ||
   

Aluminijska folija štiti hranu na roštilju od kancerogenih tvari

29.06.2016

Što je vatra jača, veća je vjerojatnost da će više kancerogena dospjeti u meso. Držite ju pod kontrolom - rasporedite ugljen tanje ili podignete rešetku čim više

Roštilja ne mora biti samo čin druženja i opuštanja se – kao slasan i zdrav izvor proteina može biti dio zdrave prehrane.
Ali ako pogrešno roštiljate, možete nenamjerno servirati meso s velikom količinom kancerogenih kemikalija. Pečenjem na roštilju stvaraju se policiklički aromatski ugljikovodici (PAU), spojevi za koje je otkriveno da uzrokuju rak kod laboratorijskih štakora. Zato dr. Oz preporučuje da birate meso najbolje komade mesa.

- Piletina bez kožice, svinjski file i pečenica zdraviji su izbor od hrenovki i kobasica jer je prerađeno meso povezano sa znatno većim rizikom od srčanih bolesti i raka, a može čak i oštetiti DNK, povećavajući rizik od raka debelog crijeva – upozorava slavni liječnik. Osim toga, uklonite masnoće s mesa. 

- PAU spojevi stvaraju se kada masnoća iz mesa, peradi ili ribe kaplje na visok izvor topline, a nastali dim zahvati hranu. Uklonite dodatne masnoće sa mesa prije nego što ga stavite na roštilj kako biste ograničili izlaganje karcinogenima – kaže dr. Oz. Također, nemojte pougljiti ili prepeći roštilj. 

- Crni tragovi na roštilju nisu poželjni. Pougljeno ili zagorjelo meso, perad ili riba dovode do proizvodnje heterocikličkih amina (HCAs) koji mogu oštetiti vaše gene te podići rizik od karcinoma želuca i debelog crijeva – kaže liječnik i savjetuje da vatra malo ‘padne’.

- Što je vatra jača, veća je vjerojatnost da će više kancerogena dospjeti u meso. Držite ju pod kontrolom - rasporedite ugljen tanje ili podignete rešetku čim više. Uz to, briketi za roštilj i proizvodi od tvrdog drva kao što je javor često izgaraju na nižim temperaturama nego meko drvo kao borovina – govori Oz koji meso marinira u pivu. 

- Nedavna studija pokazala je da mariniranje svinjetine u pivu (posebno tamnijem pivu) smanjuje formiranje osam glavnih PAU spojeva napola, a istraživači misle da antioksidativni spojevi u pivu sprječavaju djelovanje štetnih slobodnih radikala – objašnjava Oz i kaže da uz roštilj radije pivo pivo nego slatki sok. U umjerenim količinama pivo ima protuupalna svojstva koja nadmašuju bezalkoholna pića ispunjena šećerom.  

Top savjeti:

U dobrom umaku rizik od stvaranja kancerogenih tvari pada za 96 posto Oblaganje mesa mješavinama začina kao što su ružmarin, majčina dušica, papar ili premaz marinadama ne samo da dodaje okus, nego može pomoći smanjiti stvaranje kancerogenih tvari na roštilju do 96 posto. Marinade smanjuju kapanje masnoća i dimljenje te sprečavaju zagaranje hrane, kaže dr. William W. Li koji često gostuje u showu dr. Oza. 

Aluminijska folija štiti hranu od štetnih spojeva Stavite li meso ili ribu u aluminijsku foliju pa na roštilj, dobit ćete zaštitnu barijeru koja će spriječiti da masnoće kapaju na žar te tako spriječiti nastanak opasnih PAU spojeva, a meso će ostati sočno. Također, bez obzira na to hoćete li koristiti zaštitu ili ne, birajte manje masne komade mesa ili masnoće uklonite prije no što ih stavite peći. 

Prvo prokuhaj u tavi, pa onda peci na roštilju Jednostavan način za smanjenje toksina nastalih od roštiljanja je prokuhavanje mesa do pola na laganoj vatri u tavi ili pećnici prije nego što ga stavite na roštilj. Tako ćete ukloniti dio masnoća koje mogu kapati i dimiti se te uvelike smanjujete količinu vremena u kojem je hrana na roštilju izložena toksinima, kaže dr. William W. Li.


 
 
 
 
back to top