IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Srijeda, 26.09.2018 || Rekordan broj učesnika na 7. MS Community BiH konferenciji  |  Održana 7. MS Community BiH konferencija  |  Domaćoj mljekari Inmer dvije Zlatne medalje za kvalitet proizvoda   |  Novi direktor Konzuma u BiH je Nihad Imširović  |  Vrhunska For the Hunters noć za festivalsko finale  |  AWT novi distributer Werner & Mertz proizvoda  |  Filmska akcija u Konzumu  |  Grand kafa sponzor ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala  |  Sensation Bridge donosi festivalske noći neprevaziđene zabave!  |  Kampanja „Ti piješ, mi vozimo“   |   Podravka i 24. Sarajevo Film Festival obećavaju nezaboravna filmska i gastronomska iskustva  |  Sarajevsko After Film ove godine na dvije pozornice i sa 28 izvođača  |  Save the date – 7. MSCommunity BiH konferencija   |  U kampanji „Osvježi svoju kosu uz Ellu“, predstavljen prvi bh. šampon sa češnjakom  |  Održan prvi „Innovation day“ u organizaciji AS Holdinga  |  Promocija nove vizije hercegovačkog Hepoka, kao i novog asortimana proizvoda,  |  Sberbank BH otvorila novu poslovnicu u Sarajevu  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u Sarajevu  |  Počele pripreme za regionalno barističko takmičenje u skladu s pravilima Specialty Coffee Associatio  |  Novi proizvod za muškarce WILKINSON SWORD HYDRO CONNECT™ 5  |   ||
   

7 vrsta hrane i pića za koje ste mislili da su vegetarijanski

12.08.2015

Konzumacija hrane u restoranima i na domjencima može biti iznimno težak proces ako ste vegetarijanac, jer nikad ne možete biti sigurni je li tko ubacio u umak kakav mesni temeljac ili pekao povrće na masnoći životinjskoj porijekla. Ako ne čitate dobro deklaracije, iznenađenje bi vas moglo dočekati

1. Parmezan 

Za proizvodnju poznatog tvrdog sira koristi se enzim kimozim ili teleće sirilo. Riječ je o ekstraktu iz želuca mlade teladi koja ubrzava učvršćivanje mlijeka. Nekad je ovaj sastojak bio standardni dio proizvodnje svih tvrdih sireva, no danas se očuvao samo kod nekih poput sira iz regije Parmigiano. 



2. Crveni bomboni
Proizvođači koji žele izbjeći stavljanje umjetnih boja u slatkiše i hranu intenzivne crvene boje (sve od jogurta do crvenih žele bombona) koriste enzim karmin. Ovaj crveni pigment izvlači se iz kukaca, točnije iz biljnih ušiju. 

3. Jogurt 
Želatina osigurava želatinoznu strukturu u pripremi kolača, ali i u industrijskoj proizvodnji nekih vrsta jogurta, gumenih bombona, pa čak i vitaminskih suplemenata. Riječ je pak o aditivu koji se proizvodi od kože, kostiju i vezivnog tkiva životinja. Tražite li pravu vegetarijansku alternativu želatini, birajte prah agar koji je biljnog porijekla.

4. Bijeli šećer
Većina bijelog kristalnog šećera se rafinira uz pomoć nagorenih životinjskih kostiju. Iako u vrećici šećera gotovo nikada nećete naići na njihove tragove, osobe koje se čvrsto drže veganskih i vegetarijanskih pravila izbjegavaju bijeli šećer jer su u njegovoj proizvodnji korišteni dijelovi životinja. 



5. Pivo i vino 
Da bi pročistili višak kvasca iz piva ili vina, u proizvodnji ovih omiljenih alkoholnih napitaka ponekad se koristi riblji mjehur. Uz to, rijetko kada će taj sastojak biti naveden na deklaraciji, jer se mjehur koristi za filtraciju piva i vina, odnosno nije sastavni dio pića. 

6.  Zdravi sokovi 
Voćni sokovi, mliječni napici i drugi proizvodi s dodanim omega 3 masnim kiselinama obično se reklamiraju kao proizvodi koji čuvaju krvožilni sustav. No omega 3 masne kiselina u mnogo slučajeva su izvađene iz riba poput sardina ili puta bivaju ekstrahirane iz ribe poput sardina. 

7. Čips 
Čak i ako ne kupujete hrskavi čips s okusom mesnih delikatesa, imajte na umu da neki proizvođači ovih popularnih grickalica u proizvodnji koriste pileću masnoću i enzime iz svinjskog mesa. Također, iako se čips prži u biljnom ulju, nekad im se dodaje životinjska masnoća da bi postigli onaj dimljen mesni okus.


 
 
 
 
back to top