IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Ponedjeljak, 10.12.2018 || asHE12435Hp  |  Naglo skočila cijena indijskih oraha  |  Barilla najavila zdraviji namaz  |  Durex u saradnji sa RED dobrotvornom ustanovom  |  Uspješno poslovanje Mercator Grupe za devet mjeseci   |  Federacija BiH u oktobru povećala i izvoz i uvoz  |  Njemački trgovinski lanci glavni u EU, u BiH Bingo sa 19 posto  |  GEFCO se udružuje s kompanijama Actility i Wakeo  |  Treća isporuka proizvoda AC Fooda za Sjedinjene Američke Države  |  Čeka se samo dozvola: Bh. peradari ponovo u osvajanje tržišta Hrvatske  |  Nestlé u Bosni i Hercegovini za sedam godina uložio više od 200.000 EUR u edukaciju djece o pravilno  |  Fabrika duhana Sarajevo ostaje bez poznate marke cigareta  |  Black Friday i Cyber ​​Monday: Kontroverzni dani trgovačkih rasprodaja  |  Od 22. studenog Lidl stiže u još četiri grada  |  Rio Tinto i Nespresso radit će eko kapsule za kafu  |  Proizvodnja masilnovog ulja u Italiji na istorijski najnižem nivou  |  Zaštita intelektualnog vlasništva ne pokriva okus prehrambenih proizvoda - ECJ  |  Promet dionicama Fabrike duhana Sarajevo od 74 hiljade KM  |  Spar Austrija predstavio organsko pivo od hljeba  |  Mondelez pokreće inicijativu Cocoa Life u Brazilu  |   ||
   

5 predmeta s rokom trajanja kraćim nego što mislite

17.09.2015

Neke predmete koje koristimo kod kuće moramo pod hitno izbaciti iz upotrebe ili pretvoriti samo u 'uspomenu' jer je njihov rok trajanja odavno prošao i ne bismo ih smjeli koristiti.

1. Drveni kuhinjski pribor – do 5 godina ili ... kada na svojih kuhačama, hvataljkama za salatu ili daskama primijetite pukotine, promjene boja ili osjetite da je površina na dijelovima nepovratno omekšala. Ne zaboravite da je drvo porozni materijal koji upija mirise, vlagu, ali i sve bakterije. Zato drveni pribor perite odmah nakon korištenja, nemojte ga predugo kvasiti među prljavim suđem i nemojte ga sušiti na vlažnom mjestu. 

2. Gumene ili silikonske špatule – do 2 godine ili ... kada promijene boju, dobiju pukotine i počnu se 'kidati'. Špatule imaju i jedan higijenski problem. Naime, većinom su napravljene od dva dijela, drške i glave. Upravo je spoj između ta dva dijela mjesto u koje ulaze ostaci namirnica koje koristimo i ono se teško čisti. Kada primijetite talog koji ne možete ukloniti, onda je vrijeme za nove špatule.

3. Posuđe s neprijanjajućom (non-stick) površinom – do 3 godine ili ... kada primijetite duboke ogrebotine, kada se površina počne ljuštiti i ulaziti u hranu. Ako želite produljiti vijek trajanja ovog posuđa, obavezno ga pokrijte papirnatim ručnikom prije nego u njega stavite neku drugu posudu kod pospremanja. Ako ste u mogućnosti, držite ga obješenog na zid ili neku drugu površinu. 

4. Plastične daske za rezanje – do 3 godine ili ... kada tragovi noža postanu toliko duboki da više ne možete iz njih očistiti ostatke hrane. Nemojte zaboraviti da vam za svaku vrstu namirnica treba posebna daska. Na onoj za ribu ili meso ne pripremajte voće ili povrće i obrnuto kako eventualnim bakterijama iz mesa i ribe ne biste kontaminirali druge namirnice.

5. Mali kuhinjski nožići – do 5 godina ili ... kada zahrđaju, imaju klimavu dršku ili ih više ne možete nabrusiti. Ovi višenamjenski nožići često su u upotrebi, koristimo ih gotovo svakodnevno i zbog toga se lako 'istroše', pogotovo oni s nazubljenom oštricom. Brusite ih jednom tjedno kako biste im produžili vijek trajanja.

 


 
 
 
 
back to top