IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Nedelja, 21.10.2018 || 55 zlatnih godina najboljih sorti  |  Oktoberfest na Jägemeister način u Sarajevskom Klubu Jedan  |  dm potvrdio lidersku poziciju na drogerijskom tržištu  |  ”Čovjek koji je napravio revoluciju u kompaniji Red Bull”  |  Bankrotirao nekada najveći trgovački lanac na svijetu  |  BiH veliki uvoznik piva, ali manje smo pivopije od drugih u okruženju  |  AUTO ASISTENCIJA – NAJBOLJI SAPUTNIK  |  U petak počinje 14. Međunarodni Sarajevo Wine Weekend  |  GRAND KAFA DIO “MUST HAVE” ASORTIMANA U BIH  |  Sajam ‘Opens’ u Zenici okupio 283 izlagača poljoprivrednih proizvoda  |  Lidl otvorio prve trgovine u Srbiji  |  Raste interesovanje za proizvodnju krastavaca kornišona  |  Hifa Oil postala ekskluzivni zastupnik renomiranog branda Nursan Trailer  |  Trgovci odabrali top 100 proizvoda  |  Trgovinski rat učiniće svijet siromašnijim i opasnijim  |  Trgovci izabrali top 100 proizvoda u BiH!  |  Hunt for the Perfect Taste pružio bogatstvo okusa  |  Trgovci u BiH biraju top 100 proizvoda  |  Uvoz hrane raste brže od izvoza  |  Stanić Beverages uložio 4 milijuna eura u liniju za punjenje PET boca u Kreševu  |   ||
   

5 predmeta s rokom trajanja kraćim nego što mislite

17.09.2015

Neke predmete koje koristimo kod kuće moramo pod hitno izbaciti iz upotrebe ili pretvoriti samo u 'uspomenu' jer je njihov rok trajanja odavno prošao i ne bismo ih smjeli koristiti.

1. Drveni kuhinjski pribor – do 5 godina ili ... kada na svojih kuhačama, hvataljkama za salatu ili daskama primijetite pukotine, promjene boja ili osjetite da je površina na dijelovima nepovratno omekšala. Ne zaboravite da je drvo porozni materijal koji upija mirise, vlagu, ali i sve bakterije. Zato drveni pribor perite odmah nakon korištenja, nemojte ga predugo kvasiti među prljavim suđem i nemojte ga sušiti na vlažnom mjestu. 

2. Gumene ili silikonske špatule – do 2 godine ili ... kada promijene boju, dobiju pukotine i počnu se 'kidati'. Špatule imaju i jedan higijenski problem. Naime, većinom su napravljene od dva dijela, drške i glave. Upravo je spoj između ta dva dijela mjesto u koje ulaze ostaci namirnica koje koristimo i ono se teško čisti. Kada primijetite talog koji ne možete ukloniti, onda je vrijeme za nove špatule.

3. Posuđe s neprijanjajućom (non-stick) površinom – do 3 godine ili ... kada primijetite duboke ogrebotine, kada se površina počne ljuštiti i ulaziti u hranu. Ako želite produljiti vijek trajanja ovog posuđa, obavezno ga pokrijte papirnatim ručnikom prije nego u njega stavite neku drugu posudu kod pospremanja. Ako ste u mogućnosti, držite ga obješenog na zid ili neku drugu površinu. 

4. Plastične daske za rezanje – do 3 godine ili ... kada tragovi noža postanu toliko duboki da više ne možete iz njih očistiti ostatke hrane. Nemojte zaboraviti da vam za svaku vrstu namirnica treba posebna daska. Na onoj za ribu ili meso ne pripremajte voće ili povrće i obrnuto kako eventualnim bakterijama iz mesa i ribe ne biste kontaminirali druge namirnice.

5. Mali kuhinjski nožići – do 5 godina ili ... kada zahrđaju, imaju klimavu dršku ili ih više ne možete nabrusiti. Ovi višenamjenski nožići često su u upotrebi, koristimo ih gotovo svakodnevno i zbog toga se lako 'istroše', pogotovo oni s nazubljenom oštricom. Brusite ih jednom tjedno kako biste im produžili vijek trajanja.

 


 
 
 
 
back to top