IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Srijeda, 26.09.2018 || Rekordan broj učesnika na 7. MS Community BiH konferenciji  |  Održana 7. MS Community BiH konferencija  |  Domaćoj mljekari Inmer dvije Zlatne medalje za kvalitet proizvoda   |  Novi direktor Konzuma u BiH je Nihad Imširović  |  Vrhunska For the Hunters noć za festivalsko finale  |  AWT novi distributer Werner & Mertz proizvoda  |  Filmska akcija u Konzumu  |  Grand kafa sponzor ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala  |  Sensation Bridge donosi festivalske noći neprevaziđene zabave!  |  Kampanja „Ti piješ, mi vozimo“   |   Podravka i 24. Sarajevo Film Festival obećavaju nezaboravna filmska i gastronomska iskustva  |  Sarajevsko After Film ove godine na dvije pozornice i sa 28 izvođača  |  Save the date – 7. MSCommunity BiH konferencija   |  U kampanji „Osvježi svoju kosu uz Ellu“, predstavljen prvi bh. šampon sa češnjakom  |  Održan prvi „Innovation day“ u organizaciji AS Holdinga  |  Promocija nove vizije hercegovačkog Hepoka, kao i novog asortimana proizvoda,  |  Sberbank BH otvorila novu poslovnicu u Sarajevu  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u Sarajevu  |  Počele pripreme za regionalno barističko takmičenje u skladu s pravilima Specialty Coffee Associatio  |  Novi proizvod za muškarce WILKINSON SWORD HYDRO CONNECT™ 5  |   ||
   

5 namirnica koje nepotrebno bacamo u smeće

03.08.2015

Prilikom čišćenja voća i povrća često bacimo više nego što bismo uistinu trebali. U ovim plodovima skriva se mnoštvo hranjivih tvari, pa ne samo da pogrešnim čišćenjem gubimo novac, već i važne vitamine i minerale iz prehrane.

1. Kora crvenog luka

Vjerovali ili ne, ali kora crvenog luka sadrži tvar kvarcetin koji snižava krvni tlak i tako štiti kardiovaskularni sustav. Prilikom spremanja variva možete je ubaciti u lonac te kuhati s drugim namirnicama, a izvaditi netom prije serviranja obroka. 

2. Listovi brokule i stabljika blitve 
U lisnatom zelenom povrću krije se mnoštvo hranjivih tvari. Listovi brokule sadrže vitamin A i C te kalcij, a stabljika blitve vitamin K i karetenoide koji djeluju kao antioksidansi. Zato ih je dobro iskoristiti s ostatkom plodova. 

3. Sjemenke dinje
Sjemenke dinje su vjerojatno prva stvar koju bacimo kada otvorimo ovo ljetno voće. No to je kriv potez, jer su ove koštice pune proteina, prehrambenih vlakana, magnezija te vitamina E. Upotrijebite trik kao i s bučnim košticama – očistite ih, te ispecite u pećnici s malo maslinovog ulja.

4. Lišće celera
Celer je bombica zdravlja koja sadrži prijeko važne minerala i vitamine. Mnogi zaboravljaju i da gornji dio ploda skriva važne nutrijente, osobito mineral magnezij koji pomaže u izgradnji mišića i kostiju. Zato iskoristite cijeli celer, narežite ga na komadiće i dodajte sezonskim juhama i varivima. 

5. Korica naranče 
Imate li domaće naranče koje nisu špricane, obavezno iskoristite i njihovu koricu. Ona je bogata vlaknima koji pozitivno djeluju na probavni sustav, ali i vitaminom C koji će osnažiti cijeli organizam. Najbolje ju je naribati po mesu, dodati u desert ili osušiti na suncu sa šećerom i tako napraviti prirodne bombone.


 
 
 
 
back to top