IN STORE in your country:
BiH   Slovenija   Hrvatska   Srbija   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  B I H Srijeda, 26.09.2018 || Rekordan broj učesnika na 7. MS Community BiH konferenciji  |  Održana 7. MS Community BiH konferencija  |  Domaćoj mljekari Inmer dvije Zlatne medalje za kvalitet proizvoda   |  Novi direktor Konzuma u BiH je Nihad Imširović  |  Vrhunska For the Hunters noć za festivalsko finale  |  AWT novi distributer Werner & Mertz proizvoda  |  Filmska akcija u Konzumu  |  Grand kafa sponzor ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala  |  Sensation Bridge donosi festivalske noći neprevaziđene zabave!  |  Kampanja „Ti piješ, mi vozimo“   |   Podravka i 24. Sarajevo Film Festival obećavaju nezaboravna filmska i gastronomska iskustva  |  Sarajevsko After Film ove godine na dvije pozornice i sa 28 izvođača  |  Save the date – 7. MSCommunity BiH konferencija   |  U kampanji „Osvježi svoju kosu uz Ellu“, predstavljen prvi bh. šampon sa češnjakom  |  Održan prvi „Innovation day“ u organizaciji AS Holdinga  |  Promocija nove vizije hercegovačkog Hepoka, kao i novog asortimana proizvoda,  |  Sberbank BH otvorila novu poslovnicu u Sarajevu  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u Sarajevu  |  Počele pripreme za regionalno barističko takmičenje u skladu s pravilima Specialty Coffee Associatio  |  Novi proizvod za muškarce WILKINSON SWORD HYDRO CONNECT™ 5  |   ||
   

10 činjenica o sladoledu koje možda niste znali

06.05.2015

1. Pronalazak sladoleda je mješovit  kao sam sladoled

Mnogi ljudi ne znaju porijeklo sladoleda, bilo da njegovo porijeklo datira od 54-68 godine kada je rimski car Neron poslao svoje robove u planine da donesu snijeg i da ga pomiješaju sa svježim voćem, medom to je još uvijek samo špekulacija. Drugi izvori tvrde da je 618-907 godine u Kini sladoled bio jelo za valdare zemlje.

2. Amerikanci su prvi u svijetu kada je u pitanju konzumiranje sladoleda

3. Vanilija je najpoznatiji okus

Vanilija zauzima ukupno 20-29% cjeloukupne prodaje sladoleda, dok je čokolada na drugom mjestu.

4. Najveći kornet visok je 2.81 m i napravili su ga Mirco Della Vecchia i Andrea Andrighetti  iz Italije

Vecchia i Andrighetti napravili su ovaj sladoled na festivalu Rimini Fiera. Unutrašnjost korneta napravljena je od napolitanki i prekriven je sa 700kg bijele čokolade, a onda je ukrašen sa 2000 okruglih  napolitanki

5. Čudni okusi sladoleda

Neki od čudnih okusa sladoleda uključuju heljda sladoled, sladoled sa okusom pive  i sladoled sa parmezanom

6. Kornet je izmišljen na svjetskom sajmu 1904. godine u St. Louisu.

Za kreiranje korneta vezano je 7 imena, neki tvrde da je Ernest Hamwi, od vafli napravio prvu posudu za sladoled.

7. Zrak je jedna od najvažnijih komponenti sladoleda

Jedna od glavnih komponenti sladoleda je zrak. Balončiči od zraka su ti koji daju sladoledu mekoću i kremastu teksturu. Bez toga sladoled bi bio kao kamen.

8. U mjesecu junu proizvodi se najviše sladoleda

9. Sladoled se prije služio samo u specijalnim prilikama

10. Nedelja je dan kada se proda najviše sladoleda 


 
 
 
 
back to top